Dyr, eksotiske danserinder og børn –Dahl-Jensens figurer

Hvis du spørger en samler af porcelænsfigurer, hvilke der er de smukkeste, så vil hun svare ‘figurerne fra Dahl-Jensen’.

Dahl-Jensen var en lille, familieejet porcelænsfabrik i Husum. Den eksisterede præcis 60 år, fra 1925-1985. Den blev grundlagt af Jens Peter Dahl-Jensen, der havde en lang fortid fra Bing & Grøndahl bag sig.

Jens Peter Dahl-Jensens søn Georg var ligeledes uddannet på Bing & Grøndahl, men havde som ganske ung startet en porcelænsfabrik op i Venedig i Italien, inden far og søn besluttede at gå sammen om at danne Dahl-Jensen Porcelænsfabrik. Efter farens og ikke efter sønnens ønske vel og mærke. Georg var hellere blevet i Venedig.

Fabrikken var et familieforetagende, der udelukkende skulle producere figurer og vaser. Den var moderne indrettet med det nyeste grej, men al begyndelse er svær; også for Dahl-Jensen. Den første sommer kom der kun en enkelt lille bitte mus hel og vellykket ud af brændingsovnen.

Det blev til mange, lange vandreture sammen far og søn; langs stranden med piben i munden og den stride vind i håret ivrigt debatterende, hvad der gik galt og hvordan de kom videre. Det lykkedes selvsagt til sidst og selvom de to generationer Dahl-Jensen kun kaldte kvaliteten af produk-tionen ‘hæderlig’, så var pressen af en anden overbevisning: ‘Kun de færreste aner, hvilke Resultater denne nye Virksomhed allerede har opnaaet, og at dens Produkter staar fuldt på Højde med det bedste, der hidtil er fremstillet her i Landet, saavel i kunstnerisk Henseende som i teknisk Retning.’ (Bolette Bramsen: Dahl-Jensen –en dansk porcelænsfabrik, s. 20.)

Dahl-Jensen var særdeles produktiv; mere end 400 forskellige figurer blev det til på 60 år; ud over alle de andre genstande naturligvis. Og det vel og mærke taget i betragtning, at der var ganske få ansatte ud over familien selv. Reelt var det vel mere et værksted end egentlig en fabrik. Og man både arbejdede og boede tæt. Georg fandt sin kone blandt porcelænsmalerne på fabrikken og begge deres børn, Else og Anker blev siden ansat og førte fabrikken videre efter forældrenes død. Det var i øvrigt Else og Anker, der som små stod model til mange af de fine børnefigurer, Dahl-Jensen også er kendt for.

Det helt særlige ved figurerne fra Dahl-Jensen og grunden til, at de i dag hører blandt de mest eftertragtede porcelænsfigurer blandt samlere skyldes dog ene og alene, at de besidder en helt utrolig detaljerigdom, at de er malet til perfektion og at farverne er særligt varme og mættede. Opskriften på farverne var og er naturligvis en velbevaret fabrikshemmelighed. Udgangspunktet var dog kun tre forskellige farver, der blev blandet på kryds og tværs: kobolt, krom og guld.

Se figurer og andet fra Dahl-Jensen på auktion lige nu.

Læs meget mere om Dahl-Jensen fabrikken i:

Bolette Bramsen: Dahl-Jensen –en dansk porcelænsfabrik 1925-1985. Aschehoug, 2007.

Dette indlæg blev udgivet i Porcelæn. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar