Verdens smukkeste brocher? Georg Jensen

Inspireret af den tyske Bauhaus-tradition skiftede kunst og kunsthåndværk i begyndelsen af 1900tallet retning væk fra skønvirketidens meget pyntede, feminine stil. Bauhaus-skolen var funktionalismens arnested. På skolen eksperimenteredes med stål, beton og glas. Stilen var renset for al ornamentik og fokus rettet mod funktion, enkelhed og produktionsvenlige materialer. Mod genstandenes brugsværdi. Kunsthåndværk blev brugskunst.

Sølvsmeden Georg Jensen 1866-1935 arbejdede i overgangstiden mellem skønvirken og funktionalismen, så det var først sent, han ændrede stil væk fra det meget dekorerede. Det er derfor vældig interessant at følge hans formgivning fra starten og frem mod funktionalismen. Et af de steder, hvor ændringen er rigtig tydelig er på brocherne, som Georg Jensen i dag er kendt for over hele verden.

Allerede som 14-årig begyndte Georg Jensen at arbejde som sølvsmed. Han blev dog uddannet billedhugger fra Kunstakademiet og arbejdede nogle år for B&G, inden han i 1904 åbnede sin første lille butik i København. Eneste udstilling var et skab af træ, hvor sølvtingene kunne stå fremme til skue. Da han døde 30 år senere, var Georg Jensen brand’et verdensomspændende.

I dag producerer de alt fra korpussølv, ure, smykker og kander til juledekorationer og bestik. Brocherne er kun en nicheproduktion. Men tidligere var de en af de væsentlige grene af Georg Jensens virke.

Mange forskellige kunstnere har været tilknyttet Georg Jensen som smykkedesignere, bla. Nanna Ditzel, Arno Malinowski, Henning Koppel og Johan Rohde. Det har selvsagt også påvirket designet af brocherne gennem tiden.

De tidligste brocher fra skønvirketiden var stærkt præget af de organiske dekorationer, der var så kendetegnende for perioden, blomster, blade og stængler i svøb. De var meget feminine, elegante og med smukke sten i forskellige farver.

Men som tiden gik og funktionalismen kom snigende sydfra skiftede designet mod det mere minimalistiske og kantede. Blomsterne forsvandt til fordel for dyr, fugle eller stiliserede personer.

I dag holder vi nok mest af de klassiske skønvirke-brocher, særligt dem, der er designet af Georg Jensen selv, fordi de er selve indbegrebet af alt det feminine i starten af 1900tallet.

Se design af Georg Jensen på auktion lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Sølv, Smykker. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s