Arven efter Coco Chanel

Det er mere end 40 år siden Coco Chanel døde; alligevel er hendes ideer om mode stadig ikoniske og populære. Gennem alle modens luner og op-og nedture har Chanels klassiske look, som blev lanceret helt tilbage i 1912 været kernen i hendes modemekka, som i dag ledes af selveste Karl Lagerfeld.

Mærkets sejlivethed er ganske imponerende; det er det også, at Chanels vision bliver ved med at påvirke og inspirere modeindustrien – år efter år. Fx kunne en række af Louis Vuittons kollektion i år snildt have været Chanel: det er den samme klassiske, geometriske, lette og alligevel sofistikerede stil, som Coco Chanel opfandt og gjorde berømt.CocoChanel1

I modsætning til flertallet af modedesignere både før og efter Chanel, så troede Chanel faktisk ikke på trends. Under motto’et: ’Fashion fades – only style remains the same’ ignorerede hun fuldstændigt konventionerne og skabte i stedet en universel fornemmelse for stil og komfort baseret på den måde, kvinder rent faktisk lever deres liv og bevæger deres krop.

Hun blev døbt Gabrielle Bonheur Chanel og levede et fascinerende liv. Hun lærte at sy på et børnehjem ledet af nonner, hvor hun og hendes søster blev opfostret efter moren døde og faren forlod dem. Som ung arbejdede hun som sangerinde på cafe’er og i koncertsale (hvor hun fik kælenavnet Coco) og blev hovedkulds forelsket i og blev en fransk officers (Etienne Balsan) elskerinde. Siden blev hun Etiennes gode ven Arthur Boy Capels elskerinde; han var en særdeles velhavende englænder. Det var et stormfuldt forhold, men han ville sandsynligvis have været Cocos livs kærlighed, hvis ikke han på dramatisk vis døde i en bilulykke i 1919; formodentlig på vej til Coco efter et brud. Chanel sagde senere, at hun var stærkt ulykkelig lang tid efter Boys død.CocoChanel2

Men det blev alligevel et succesfyldt liv og mange kærlighedshistorier fulgte efter Boy. Hun havde bla et forhold til den russiske komponist Igor Stravinsky (der i øvrigt blev spillet af Mads Mikkelsen i filmen Coco & Igor) og til den russiske adelsmand Dmitri Pavlovich. Hun var fascineret af den russiske ballet og fulgte Picasso, Miro, Matisse og Dali ved at designe for dem. Mellem 1920-24 – Chanels russiske periode- genopfandt/genopdagede hun de russiske, lange ’roubachka’ bluser og bondestilsbroderiet og gjordet begge dele populære igen. Hun gjorde også østeuropæiske modeller populære ved at hyre aristokratiske russiske emigranter som syersker og modeller.

I en tid hvor kvinders mulighed for at spise og trække vejret stadig var besværliggjort af korsetter, redefinerede Chanel, hvordan kvinder skulle klæde sig, have det og være. I 1920erne udviklede hun sin legendariske, afslappede stil. I 1922 lancerede hun Chanel No. 5; dermed blev hun den første modedesigner, der lagde navn til en parfume. Og det er vel stadig verdens mest berømte parfume? Ikke mindst udødeliggjort af Marilyn Monroe, der proklamerede, at det eneste hun havde på, når hun gik i seng var nogle få dråber Chanel No. 5.CocoChanel3

Så fulgte den ligeså legendariske ’lille sorte’, som faktisk var inspireret af de kjoler, Chanel bar, mens hun sørgede over tabet af Boy, den kiltede håndtaske, de dobbeltfarvede sko, der samtidigt visuelt gjorde foden kortere og benet længere, det kraveløse jakkesæt og mange andre klassikere. I 1960erne blev hun inviteret til Hollywood for at klæde kendisserne på. Liz Taylor, Jane Fonda, Jackie Kennedy og Grace Kelly blev alle tryllebundet af Chanels stil og derfra fulgte resten af verden trop.

I dag har Chanels ideer spredt sig overalt. Man glemmer let, at denne eller hin detalje faktisk stammer fra Chanel. Men kigger man bare kort på Chanels livhistorie forstår man godt, hvorfor hun er den eneste modedesigner, der kom på Time Magazines liste over de 100 vigtigste personer i det 20. århundrede.

Der er næsten altid originalt både nyere og vintage Chanel design på Lauritz.com; både sko, tasker, smykker, kjoler og sæt, så mangler du lidt tidsløs elegance til at ’dresse’ din garderobe op med, så byd med her.

Anastasya PartanAnastasya Partan, der bor i Boston og er freelanceskribent, gæsteblogger for Lauritz.com. Hun er født i Moskva, vokset op i USA og har boet i metropoler som New York, Washington DC, London, Paris og København. Med både en handelsmæssig og kreativ baggrund skriver hun for internationale brands og udforsker emner indenfor livstil, kultur og kunst.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Vintage og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s