Carl Malmsten – ynder af Swedish Grace; ikke af funktionalismen

Funktionalismen går stadig sin sejrsgang over det meste af verden. Vi elsker møbler af Arne Jacobsen, Yngve Ekström, Poul Kjærholm, Mies van der Rohe, Bruno Mathsson og alle de andre arkitekter fra midten af 1900tallet. Men det er -trods alt- ikke alle, der synes, den rene stil uden for mange dikkedarer er den smukkeste. Og det var det bestemt heller ikke i samtiden. Snarere tværtimod. En af funktionalismens hårdeste kritikere var svenske Carl Malmsten.

Carl Malmsten 1888-1972 blev født samme år som den danske møbelarkitekt Kaare Klint. Det var ikke det eneste, de havde tilfælles. Begge blev også fornyere af møbeltraditionen i deres respektive lande. Vel at mærke uden at revolutionere og kaste fortiden på porten.CarlMalmsten2

Kaare Klint skød forandringen i dansk møbelkunst i gang og de fleste af de største danske møbelarkitekter fra midten af 1900tallet måtte tage stilling enten for eller imod Klints ideer om formgivning. Carl Malmsten fornyede også den gamle svensk møbeltradition og –håndværk. Inspireret af både almuen og adlen  gennem tiden.

Carl Malmstens møbler repræsenterede klassisk svensk stil; det lyse træ, de rene farver, funktionaliteten og det fine håndværk. Han var simpelthen med til at definere, hvad vi i dag forstår som svensk stil. Og som Klint influerede også Carl Malmsten en række svenske arkitekter gennem de skoler, han startede, bla. Olofskolan og Carl Malmsten Verkstadsskola i Stockholm, som for 13 år siden kom ind under Linköping Universitets beskyttende vinger.CarlMalmsten1

Som Klint var Malmsten ikke udelt begejstret for funktionalismen, der ellers regerede over hele Europa fra 1930erne. Han syntes, at funktionalismen var fattig, anti-traditionel og mekanisk. Til gengæld var han stor tilhænger af og fortaler for den svenske klassicisme; kaldet Swedish Grace.

Carl Malmsten var både indretningsarkitekt, møbelarkitekt og professor. Han var myreflittig og arbejdede konstant; lige til det sidste formgav han nye møbler til almindelige mennesker. Han stammede ellers fra et højborgerligt Stockholms-miljø. Malmstens mor nemlig var datter af grundlæggeren af selveste Grand Hotel i Stockholm.

Møbler af Carl Malmsten er let genkendelige; de er af høj håndværksmæssig kvalitet; de afspejler traditionen og historien, de er elegante i formgivningen og så er de eftertragtede på auktionen. Og lige nu stiger interessen for de bedste af Carl Malmstens møbler.

Se, hvad vi har på auktion af Carl Malmsten lige nu og få lidt svensk ynde hjem i stuen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s