Religiøs kunst? Tør vi? Niels Helledie gør

Niels Helledie f. 1927 er billed-hugger. Og han er eftertragtet på auktion. Meget ofte går hans keramiske skulpturer over vur-deringen. Og det er egentligt lidt mærkeligt, for hans kunst er religiøs og præget af religionens symboler og det har vi det ellers svært med i tiden.

Bortset fra særligt de russiske ikoner, som er klassiske -og sta-dig populære- samlerobjekter, så er vi ikke meget for at have kunst med religiøse motiver hængende over sofaen. Så hvorfor er vi så vilde med Niels Helledie?

Niels Helledie er autodidakt, men inspireret af den middelalderlige symbolverden. Hans skulpturer, relieffer, krucifikser og andet har en særlig rustik grovhed over sig. Som i virkeligheden i dag nok virker lidt ‘retro’ og måske netop derfor har fået en renæssance de senere år? Han arbejdede overvejende i keramik, men også i drivtømmer og bronze.

Blandt andre Holte Kirke, Hasseris Kirke i Aalborg, Hasle Kirke i Aarhus og ikke mindst den smukke, smukke Ellevang Kirke –også i Aarhus- tegnet af Friis & Moltke har nydt godt af Niels Helledies kunst. Særligt i Friis & Moltkes stramme, brutalistiske arkitektur kommer Niels Helledies krucifiks til sin ret. De helt nøgne rum med Helledies krucifiks og Erik Heides alter, døbefond og prædikestol som eneste fokuspunkter er fantastiske.

Fynboerne eller de fynske malere, der blandt andre tæller Johannes Larsen, Frits Syberg, Peter Hansen mfl., er nogle af de kunstnere, der i 1900tallet også har beskæftiget sig med religionen som motiv. Og her kan man se en klar forskel i hammerslag. De religiøse motiver opnår klart lavere hammerslag end fx de dejlige, bløde, fynske landskaber, pløjemarkerne, blomsterne i drivhuset, børnene eller hvad Fynboerne nu ellers malede. Vi viger væk fra det alt for alvorlige.

Det samme gør sig gældende for ældre billedkunst. Eneste undtagelse er, når kunsten er så gammel, at næsten alle motiverne var religiøse. Der kan man selvsagt ikke snakke om forskel i hammerslag.

Det er ikke så tit, at Niels Helledies skulpturer dukker op på auktion på Lauritz.com, men de er værd at holde øje med, når de gør. Se her, om vi har noget på auktion lige nu. Ellers kan du lave en søgeagent på ‘Niels Helledie’ her, så får du automatisk en mail, hvis vi får indleveret kunst af Niels Helledie.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s