Preben Hornung – eksklusive abstraktioner over hverdagens normaliteter

Hvad har Dronning Margrethe II, Aarhus Universitet, Statens Museum for Kunst og Nationalbanken til fælles? De holder alle meget af Preben Hornung og har værker af ham i deres samlinger.PrebenHornung1

Preben Hornung 1919-89 blev uddannet fra Kunstakademiet i 1946 i den helt klassiske, akademiske malertradition og debuterede da også som figurativ maler lige efter krigen. Hans far var billedkunstneren Carlo Hornung-Jensen 1882-1960, der var landskabsmaler af rang. Men tiden var moden til noget andet og den abstrakte kunst gik i blodet på de fleste af samtidens kunstnere i første halvdel af 1900tallet, således også i Preben Hornungs.

Fra 1949-51 –samme tid som CoBrA-bevægelsen slog sine siden så verdensberømte folder- udstillede Hornung sammen med kunstnersammenslutningen Linien II; en gruppe, der var inspireret af den abstrakte, konstruktivistiske kunst med geometriske former og dynamikken som omdrejningspunkt. Bla malede Hornung i den periode en række såkaldte fabriksbilleder, som var sort-hvide abstraktioner over industrien og masseproduktionen.PrebenHornung3

Derefter fulgte gennem årene er række motivserier fra verden omkring ham, hvor han gik helt tæt på og abstraherede over fx jernbanebomme, grene, fugleskeletter og blomster.

Han bevægede sig dog hurtigt væk fra Linien II. Han var for spontan i sin udtryksform. Til gengæld begyndte han at blive en populær og efterspurgt herre til store udsmykningsopgaver. De Danske Sukkerfabrikker, Aarhus Universitet, Danmarks Nationalbank og mange flere fik udsmykket vægge af Hornung.

Ved siden af karrieren som billedkunstner arbejdede han også –i lighed med Dronningen- som scenograf på Det Kgl. Teater, Den norske Opera og Aarhus Teater bla sammen med koreografen Flemming Flindt.PrebenHornung2

I slutningen af 1970erne blev han tillige anerkendt som en fremragende portrætmaler. Dronningen har bla. siddet model for Hornung to gange.

Vi behøver vel næsten ikke nævne, at han har udstillet et hav af steder rundt om i landet, dels som medlem af Den Frie Udstilling i næsten tyve år og dels som medlem af Decembristerne fra slutningen af 1970erne.

Og så modtog han i øvrigt Eckersbergmedaljen i 1962.

Se, hvad vi har på auktion af Preben Hornung lige nu. Han er normalt en sjælden gæst på auktionerne. Folk må holde for meget af hans værker. Til gengæld får man som sælger rigtig gode priser for hans kunst.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s