Hans Jørgensen Wegner – stolemesteren

Bamsen, Oksen, Jakkens Hvile, Sommerfuglen, Savbukken, Nøglehullet, Cigaren, Påfuglen og Delfinen er blot nogle få eksempler på de mange kærlige navne, Hans J. Wegners stole har fået gennem tiden. Mere end 500 forskellige stole siges Wegner at have formgivet gennem sin lange karriere i dansk møbelkunsts tjeneste.

I dag ville Wegner 1914-2007 være fyldt 99 år havde han stadig levet. Det er værd at fejre i en tid, hvor hans møbler er mere populære end om muligt nogensinde.

Wegner-stole Wegner var egentlig sønderjyde og søn af en særdeles kapabel skomagermester, Peter M. Wegner. Wegner trådte sine barnesko i farens værksted og lærte tidligt at håndtere værktøj og fremstille ting af høj kvalitet. Wegner var dog mere til træ end til sålelæder og kom derfor i snedkerlære. Udlært allerede som 17årig rejste han til hovedstaden og læste der både på Teknisk Skole og på Kunsthåndværkerskolen.

I 1938 fik Wegner arbejde hos arkitekterne Erik Møller og Flemming Lassen i Aarhus. To år senere kom hans til Arne Jacobsens tegnestue, der på det tidspunkt knoklede med at tegne Aarhus Rådhus, et af de mest markante offentlige byggerier herhjemme i 1900-tallet. Wegner blev ansat til at tegne møblerne til rådhuset.  I parentes bemærket var det jo nogle af de møbler, som en pedel på rådhuset kom til at give til de lokale spejderes årlige loppemarked, hvor de blev opkøbt for en slik og siden solgt videre på auktion til mere end 100.000 kr.. En rundhåndet, men sikkert fortrudt gave til de lokale spejdere, som jo desværre kun indkasserede en brøkdel af de mange penge.

Hans Jørgensen Wegner-stole

Under krigen åbnede Wegner egen tegnestue ligeledes i Aarhus og efter krigen rykkede han teltpælene op og flyttede til hovedstaden, hvor han også åbnede egen tegnestue. Samtidig med alt dette tegnede Wegner også møbler sammen med hans gode ven gennem rigtig mange år, Børge Mogensen. Børge Mogensen var på det tidspunkt leder af FDB Møbler, der fremstillede billige møbler af høj kvalitet til den danske befolkning.

Det internationale gennembrud kom, da det meget anerkendte amerikanske tidsskrift Interiors havde et foto af Wegners Runde stol på forsiden og kaldte den for verdens smukkeste stol. I 1961 blev samme stol brugt i den verdensberømte tv-debat mellem Kennedy og Nixon.

Hans Jørgensen WegnerI en lang årrække derefter var Wegner faktisk mere kendt i udlandet end herhjemme. Mange danskere tror fejlagtigt, at det var Arne Jacobsen, der var mest kendt og eftertragtet i udlandet, særligt USA, men det var faktisk Finn Juhl og Hans J. Wegner.

Wegner døde i 2007, 92 år gammel. Vandtårnet i Wegners fødeby –Tønder- er indrettet som museum for hans møbler.

I dag produceres Wegners møbler dels af PP Møbler og dels af Carl Hansen & søn, der også har opkøbt Rud. Rasmussen Snedkerier, der overvejende producerer Kaare Klints Møbler.

Vi har altid et stort udbud af Wegners møbler på auktion. Fra de billige til de allerdyreste. Der er altid noget for både enhver smag og enhver pengepung.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s