Finsk design: en kort oversigt

I 2012 fejrede Helsinki to hundrede året som finsk hovedstad og samtidig byens status som World Design Capital 2012. Derfor kan vi ikke lade være med lige at dykke ned i den meget forskelligartede, innovative og farverige finske designverden og stil. Helsinki2

Æren at være Design Capital er slet ikke så overraskende, når man tænker på Finlands imponerende lange liste over kreative arbejder: Alvar Aaltos glasvase, Tove Janssons Mumi trolde, de mønstrede og farverige Marimekko tekstiler og selv den afhængighedsskabende mobiltelefon app Angy Birds er alle verdenskendte ikoner.Helsinki3

Men hvad er det egentlig, der gør finsk design så specielt? Hvad adskiller det fra de skandinaviske naboer, der også er kendte for deres/vores evne til at kombinere æstetik og funktionalitet, bæredygtighed og stil?

Finsk10Finsk9Alvar Aalto – et navn, der nærmest er synonym med moderne arkitektur og design- er et godt sted at starte. Iittala har fremstillet millioner af Aalto vaser, siden den blev præsenteret tilbage i 1937; den er en af Finlands største eksportsucces’er. Men Aalto er også berømt for sine møbler – ikoniske skamler, stole og borde- og arkitektur, der bryder alle traditionelle konventioner, fx hans futuristiske, marmorbeklædte Finlandia Hall.

Finsk6Men måske er det mest overbevisende aspekt af hans arv hans tro på, at godt design rækker ud over designet selv. Godt design bør gøre livet bedre og lettere for almindelige mennesker og være økonomisk opnåeligt for alle. Aalto prædikede også bæredygtighed længe, længe før det blev et modeord og i 1935 var han med til at starte firmaet Artek, som stadig den dag i dag vækker hans teorier til live. Mange andre, inkl. indretningsarkitekt Pirkko Stenro f. 1928, som har designet møbler til det finske firma Muurame siden 1950erne, og Harri Koskinen, der er internationalt kendt for hans Marimekko og iittala designs, er tilhængere af Aaltos intelligente, bruger-orienterede tilgang til design og formgivning.

Men brugervenligt design er kun begyndelsen på Finlands stil-mantra. Måske det er landets fjerne beliggenhed og det nærhed mod øst, fx mod Rusland? Eller de lange vinternætter, der giver rigeligt med tid til eftertænksomhed og dermed innovation. Under alle omstændigheder kombinerer finsk design ofte påvirkningen fra de store lande i øst og nytænkning med fint, traditionelt håndværk og farver, masser af farver. Med de kraftige farver, der lige pt dominerer mode- og designverdenen, er det sikkert ikke noget tilfælde, at Marimekkos hjemby var verdens designhovedstad i 2012.Helsinki1 

Den ’Joie de vivre’ tilgang til brugen af farver har fx også præget Eero Arnios f. 1932 arbejde; han brød med 1960ernes designkonventioner og arbejdede med plastik, kraftige farver og organiske farver, ligesom Verner Panton herhjemme. Eerno Arnios er manden bag bla. de legesyge stole; The Ball, Pastil og Bubble. Også mange af iittalas glasklassikere som Oiva Toikkas f. 1931 farverige glasfugle og Rimo Sarpanevas 1926-2006 iskrystal Festivo lysetager er direkte modsætninger til mørket.

Finsk11Finsk3Endelig er der den finske arv med at handle logisk og simpelt. Designer Iimari Tapiovaara 1914-1999 mente, at møbler terroriserede folks liv og skabte overraskende smukke stabelstole for at skabe ro. På samme måde udviklede Eero Saarinen 1910-1961 det endegyldige middel mod: “ugly, confusing, unrestful … slum of legs underneath typical chairs and tables”: Tulip stolen, der nærmest svæver på en piedestal af en enkelt fod. I dag viderefører det nye firma Magisso det finske problemløsning orienterede gen med dets kageserveringsdel (som naturligvis findes i lime og lilla).

Kan du forestille dig Finlands klare, smarte og moderne design i dit eget hjem? Se, om vi har finsk design på Lauritz.com i dag.

Anastasya PartanAnastasya Partan, der bor i Boston og er freelanceskribent, gæsteblogger for Lauritz.com. Hun er født i Moskva, vokset op i USA og har boet i metropoler som New York, Washington DC, London, Paris og København. Med både en handelsmæssig og kreativ baggrund skriver hun for internationale brands og udforsker emner indenfor livstil, kultur og kunst.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunstindustri, Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s