Andy Warhol –sex, drugs and art

Andrew Warhola 1928-87 har måske ikke helt den samme internationale ’celeberity’ klang som kunstnernavnet Andy Warhol. Det specielle navn skyldtes, at Warhols familie var slovakiske emigranter i USA.AndyWarhol1

Andy Warhol var en del af det amerikanske jetsetliv i 1960erne, nærmest besat af (sin egen) berømmelse og erklæret homoseksuel, hvilket for 50 år siden var både kontroversielt og med til at gøre ham endnu mere berømt og nok også berygtet. Men mændene i hans liv var dog vigtige for ham både personligt og professionelt og talte bla fotografen Edward Wallowith, digteren John Giorno og chefen for Paramount Pictures Jon Gould.

Andy Warhol var egentlig uddannet reklametegner og flyttede efter 2. verdenskrig til New York, hvor han slog sine folder i det glamourøse amerikanske natteliv.

I dag kender vi ham bedst for hans motiver med Marilyn Monroe, vores egen Dronning Margrethe II og andre kendte. Han malede også pengesedler, (dåse-)mad, sko og avisudklip; alle ting, der kendetegner den moderne amerikanske kultur. Og så holdt han af gentagelsen: samme motiv gentaget i forskellige farver eller ligefrem masseproduceret kunst, som han havde folk til at producere i The Factory.AndyWarhol3

Han oplevede mere end de fleste i sit forholdsvis korte liv, inkl. at blive skudt –og næsten dræbt- af en sindsforvirret kvinde, der mente at hele den mandlige del af befolkningen var overflødig og burde udryddes. Han var egentlig erklæret død ved ankomsten til hospitalet, men en 5 timer lang operation reddede ham. Han undgik dog ikke at skulle gå med korset resten af sit liv som følge af skudepisoden.

Han var yderst forfængelig og fik bla opereret sin næse i 1950erne og gik med paryk fra midten af samme årti.

1960erne og 1970erne var årtier, der var præget af både alkohol og stoffer; Warhol var med på det meste.

Andy Warhol er også manden bag citatet, der nu er mere berømt og aktuelt end nogensinde: i fremtiden får alle deres 15 minutters berømmelse. Hans egen varede dog langt mere end 15 minutter.AndyWarhol2

I dag har han sit eget museum i Pittsburgh i USA, hvor man kan studere hele hans produktion inkl hans 60 film og hans mors kunst!

Der er mange samlere til Warhols kunst og gennem de sidste mange år er hans værker systematisk blevet opkøbt, når de dukkede op på de store auktioner med deraf følgende prisstigninger år efter år. Det bliver spændende at se, hvor længe det holder.

Byd på Andy Warhol på lauritz.com.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s