Glimtende glas –prismekroner gennem tiden

Lyset, der spejler sig i hundreder af originale krystalprismer, er helt specielt. Et rum oplyst af en prismelysekrone giver en særlig ophøjet, andægtig stemning. Og så er de så smukke, de antikke prismelysekroner.

Men dels kan det svært at skelne originale lysekroner fra nyere producerede og dels er de djævelsk svære og tidskrævende at rengøre. Få gode råd her.

Prismelysekronens originalitet:

Det er ikke altid let at se, om en prismekrone er fra tiden eller om den er nyere. Men der er flere indikatorer, der kan hjælpe, fx hvis lysekronen er monteret til el og ledningerne er skjulte inden i lysarmene, så er lysekronen af nyere dato. En antik lysekrone kan godt være blevet monteret til el senere, men så vil ledningerne være monteret udvendigt langs med lysarmene.

En anden indikator er at studere prismerne. Nye prismekroner er i dag gerne lavet med prismer af klart plast eller maskinfremstillet glas. Det kan man se, hvis man går tæt på. Ægte krystal har en særlig lyd, når man forsigtigt dasker til det med en negl.

Ellers må man spørge fagkundkundskaben til råds. Det kunne være en restaurator eller et auktionshus.

Prismelysekronens stiltræk:

Som alle andre inventardele til hjemmet har også prismekronen skriftet udseende efter tidens mode. Fra 1700tallets svulstige elegance med masser af hængende prismer, over 1800tallets mere kalkulerede kølige design frem mod skønvirken omkring år 1910, hvor den smalle sækkeformede krone var meget populær og den franske Art Deco periode, der netop glorificerede det blanke, skinnende og eksklusive og dermed gav prismekronen sin sidste renæssance.

Prismekronerne, der er afbilledet her, hænger kronologisk med den ældste først og et helt moderne eksempel på en ny fortolkning sidst.

Rengøring af prismelysekroner:

I virkeligheden er det allerværste omkring rengøringen at tage beslutningen. Nu skal den rengøres! Husk endelig at tage nogle fotos af kronen, så du kan samle den korrekt igen. Prismelysekronen skal ned fra loftet; helst uden at nogle af prismerne falder af, så det er en god ide at lægge et tykt tæppe eller en dyne på gulvet under kronen under nedtagningen.

Prismerne skal vaskes forsigtigt i lunt sæbevand, skylles i varmt vand og igen forsigtigt duppes tørre med et viskestykke. Hvis du tager prismer fra en sektion af kronen ad gangen, fx ud langs en lysarm, er det lettere at styre.

Har du en af de helt store kroner med flere hundrede prismer, er det en god ide at holde rengøringen i et rum, hvor du kan gå til og fra, så du ikke er forpligtet til at gøre hele kronen ren på en gang, fordi bordet skal bruges til servering af aftensmaden om 4 timer.

Få din egen prismelysekrone her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Belysning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s