Julerier, tinsel og glitterstads

FyensStifttidendeIgen nærmer julen sig med hastige skridt. Og igen bliver de fleste af os overraskede om, hvor hurtigt og overrumplende, den kommer snigende. Har du nået af pynte op? Eller kan du godt bruge lidt inspiration?

Butikkerne bugner lige nu af ny og funklende julepynt, men lyster du det mere langtidsholdbare, der ikke er præget af modeluner, kan du faktisk være heldig på auktion også. Vi har samlet lidt godt fra auktionsskufferne, men hold selv øje; porcelænsfigurer, kunst og kitch; meget kan give en hyggelig julestemning, også selvom det måske ikke oprindeligt er produceret med julen for øje.

Juledekoration med paddehat4Gammel julepynt emmer af historie fra før verden gik af lave og fra den gang, vi stadig – i hvert fald i smug- troede på nisser. Og derfor satte grød på loftet… bare for en sikkerheds skyld. Juledekorationer var ofte af bemalet gips som denne paddehat med små nisser.  Den er fra 1930ernes Tyskland. Altså fra en tid, hvor der var materialeknaphed og hvor man måtte være opfindsom. Det er lige præcis den form for antik julepynt, der er mest eftertragtet blandt samlere i dag: den unikke, ofte hjemmelavede pynt.

Mandshøj mekanisk nisseI gamle dage gjorde butikkerne også meget ud af juleudsmykningen. I 1920erne og 30erne var det store tilløbsstykke mekanisk butiksudsmykning; altså nisser, rensdyr og andet, der kunne bevæge sig. I dag bliver vi ikke så benovede, når nissen i butiksvinduet vinker til os, men i første halvdel af 1900tallet kunne en vinkende nisse eller et blinkende rensdyr samle mange mennesker foran vinduet- og forhåbentlig også lokke dem ind i butikken. Den næsten mandshøje mekaniske julemand har tjent som dørnisse hos Stellanovas fotokæder i 1920erne.

Julepynt_2Den ældste og fineste antikke juletræspynt stammer fra Thüringen i Tyskland fra sidste halvdel af 1800tallet. Stads fra den tid skal man være mere end heldig for at finde på loppemarkeder eller auktioner. Pynten kunne være lavet af det tyndeste, mundblæste glas omviklet med tinsel eller af Dredsen pap pyntet med glastråde og glansbilleder. Der var næsten ingen grænser for udformningen: paraplyer, Jesusbarnet i krybbe, vaser, stjerner, elefanter, musikinstrumenter, påfugle og meget, meget andet.

Denne samling pynt er ovevejende fra Østeuropa, og dermed knapt så gammel, men der er sjældne ting imellem; bla. fugle med ægte fjer, sjældne kugler, klokker og julemænd.

KayBojesenjulemand_2Kay Bojesen 1886-1958 kender vi alle for hans finurlige dyr i træ; aben, elefanten, bjørnen og alle de andre. Men faktisk eksisterer der også en fin julemand fra Kay Bojesens kreative hånd. Egentlig er det en julekortholder, men den er fantastisk som julepynt i et designerhjem, hvor den gamle glitterstads ville skille sig for meget ud.

Julemanden produceres ikke længere, så den er efterspurgt, når den en sjælden gang dukker op på auktion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHenry Heerups 1907-1993 malerier og tegninger var fyldt med symboler; klokken, cyklen, katten og ikke mindst nissen. Heerup brugte nissen som en art selvbiografisk rolle. Så når han fortalte en historie om sig selv i et værk optrådte han altid som en lille nisse med en spids, rød hue.

Se om der er julepynt på auktion hos Lauritz.com lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Varia og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s