Carl Milles –den arkaiske svensker

For første gang nogensinde har Lauritz.com to store skulpturer på auktion af den svenske skulptør og billedhugger Carl Milles 1875-1955. Har man nogensinde været i Stockholm, kender man i hvert fald en af hans skulpturer –Gud Fader på Himmelbugen-, den 23 meter høje skulptur, der står på Nacka Strand ved indsejlingen til den svenske hovedstad.

Carl Milles var oprindeligt uddannet snedker, men læste også på den tekniske skoles kunstindustrielle afdeling i både Stockholm og Paris. Herefter arbejdede han 10 år i udlandet som kunstner, inden han vendte tilbage til Sverige. I den periode var han overvejende impressionistisk i stilen, inspireret af andre af tidens store kunstnere.

Milles var ganske alsidig. Han arbejdede i mange forskellige materialer fra granit, marmor og alabast til træ og bronze.  Han gav ofte sine skulpturer en stærkt patineret overflade, så de så ud til allerede at have eksisteret i mange år, så snart de forlod Milles kyndige hænder.

Det var Sten Sture Monumentet i Uppsala, der for alvor gav Carl Milles hans store gennembrud i 1902. Det blev dog først indviet i 1925. Sten Sture Monumentet var stadig impressionistisk i stilen. Men det skulle ændre sig. I 1904 flyttede han til Tyskland og året efter giftede han sig med den østrigske portrætmalerinde Olga Granner, som han havde mødt under studieårene i Paris i slutningen af 1800tallet. Han kaldte hende altid for: ’min lille hasselnød’. I årene derfra og frem til 1913 var han søgende i sin stil, inden han fandt og blev fascineret af arkaisk kunst fra oldtidens Grækenland et halvt årtusind før vores tidsregning. Her fandt han sin stil; her hørte han hjemme.

I mellemkrigsårene virkede Carl Milles som professor i formgivning på Kunsthøjskolen i Stockholm samtidig med den kunstneriske karriere. I 1927 havde han en separatudstilling på Tate Gallery i London og to år senere var han i USA for første gang. Begge dele var med til at give ham hans internationale gennembrud.

Det gjorde udslaget, da hans østrigske kone alligevel ikke var så glad for at bo i Sverige og de slog sig permanent ned i USA i 1931. I 1945 blev han endog amerikansk statsborger. Men hver sommer boede parret på Millesgården i Sverige og der kan man i dag se hans skulpturer.

Det er yderst sjældent, at Carl Milles’ skulpturer dukker op på auktion, så gå ikke glip af chancen for både at se og byde på en svensk skulptør i verdensklasse.

Se skulpturerne her…

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s