Pierre Jeanneret –manden bag Le Corbusier?

Pierre Jeanneret 1896-1967 vækker måske ikke genklang i manges ører, men det gør hans fætter –Le Corbusier 1887-1965- til gengæld. De to svejtsisk-franske arkitekter arbejdede tæt sammen og flere af Le Corbusiers ikoniske klassikere er faktisk tegnet sammen med Pierre Jeanneret. Nogle hævder endog, at Pierre Jeanneret var den største design-begavelse af de to. Men det går nok ikke an at diskutere her.

Faktum er dog, at Pierre Jeanneret var med til at formgive fx LC1 stolen, LC2 sofaen, LC3 stolen og LC4 Chaiselong’en. Nogle af Le Corbusiers største klassikere.

De to arkitekter arbejdede tæt sammen i 20 år, inden de gik hver til sit, da Pierre Jeanneret gik ind i den franske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig. Efter krigen fandt de sammen igen om udformningen af en hel indisk by: Chandigarh i den nordligste del af landet. Det nye, frie Indiens første statsminister Jawaharlal Nehru gjorde i 1947 opbygningen af Chandigarh til sit eget personlige prestigeprojekt.

Hele byen blev planlagt efter tidens mest moderne principper. Fortiden var glemt; fremtiden lå foran dem. Og det var statsminiesteren selv, der godkendte og hyrede Le Corbusier, Pierre Jeanneret og to andre arkitekter til at forestå planlægningen og opbygningen.

Pierre Jeanneret blev boende i Chandigarh og rådgav det lokale styre som byens chefarkitekt i årene fremefter. Efter hans død blev hans aske spredt ud over Chandigarhs sø.

Siden er det desværre gået ned af bakke for byen og den er truet af forfald. Det er helt forfærdeligt set fra et vestligt synspunkt, men hverken Le Corbusier eller Pierre Jeanneret er nok kendt af den almindelige inder:

http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2011/mar/07/chandigarh-le-corbusier-heritage-site

Så er du designinteresseret og på ferie i Indien, så besøg endelig modernismens monument: Chandigarh by, mens tid er. Der er stadig masser af bygninger tilbage, der er tegnet af Le Corbusier og Pierre Jeanneret, men de trænger til restaurering og mange af møblerne, kunsten og tæpperne er solgt til samlere fra Vesten og dermed spredt for alle vinde.

Byd på møbler af Pierre Jeanneret på Lauritz.com her. Og af Le Corbusier her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Pierre Jeanneret –manden bag Le Corbusier?

  1. Martin Andersen siger:

    Moralsk set finder jeg det problematisk, at I linker til en engelsk hjemmeside der i sin helhed beklager Chandigarhs forfald og salget af dets arkitekttegnet inventar på auktioner verden rundt, samtidig med at I selv ufortrødent sælger samme inventar fra jeres tyske auktionshus. Den hastige spredning af Pierre Jeannerets stole, borde, skænke osv er rigtig nok forfærdelig set fra et vestligt synspunkt, men måske ikke fra Lauritz’ synspunkt så længe der stadig er store summer at hente?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s