Den helt særlige gave… antikt legetøj

Der findes så meget avanceret, teknisk legetøj i dag, at det nærmest er en befrielse med det simple: den mest slidte bamse eller byggeklodserne i træ, som nogen har bidt i. Og hvem husker ikke, det helt særlige, når mors eller måske bedstefars gamle legetøj blev fundet frem og man forsigtigt måtte lege med de fine, skrøbelige sager?

Indrømmet: nedenstående er måske for samlere mere end for børn og nogle bliver måske helt forarget ved tanken om, hvad der kunne ske med legesagerne, hvis de kom i barnehænder, men jeg fik fx min mors negerdukke (uh… det må man må vel slet ikke sige i dag?) og passede meget bedre på den end mine andre legesager.

Skal du give den helt særlige gave til din yndlingspode kunne det være:

En Steiff bamse? Tyske Margarete Steiff 1847-1909 havde polio som barn og sad derfor i kørestol. I sin fritid syede hun udstoppede legetøjsdyr. I 1880 dannede hun Margarete Steiff GmbH og det første legetøjsdyr, der kom ud i verden til glæde for de velhavendes børn, var elefanter. Siden fulgte hunde, katte, grise, bjørne mm.

Bamsen her hedder Teddy baby.

Eller en garde i bemalet træ? Kay Bojesen 1886-1958 behøver ikke den store introduktion. Vi kender alle hans fantastiske dyr i træ, hvoraf flere nu er sat i produktion igen. Garderen er dog lidt overset i forhold til alle dyrene. Ham her er næsten 130 cm høj og kunne nok vogte ved indgangen til børneværelset.

Eller en Märklin modelbil? Märklin er mest kendt –og elsket af samlere for- modeljern-baner, men de lavede også modelbiler, fx den fine Citroen med original emballage til. Märklin blev grundlagt helt tilbage i 1859 og startede egentlig med at producere dukkehusmøbler. Siden kom modeljernbanerne og meget andet godt til. Märklin eksisterer stadig, selvom firmaets tilværelse de senere år har været omtumlet.

Eller en optrækkelig scooter? Den italienske hveps; den lille scooter med det velklingende navn Vespa, blev enormt populær over hele verden som et symbol på frihed. Ikke så underligt, at den også stod model til Ingap Padovas mekaniske legetøj. Produceret i Vespaens hjemland, Italien.

Eller en strudseekvipage? Tyskerne kunne noget med legetøj. Lehmann er den tredje legetøjsproducent, vi nævner her. Firmaet blev grundlagt i 1881 af Ernst Paul Lehmann 1856-1934; de var eksperter i tin-legetøj. Strudseekvipagen styres kækt af en afrikansk kusk og er et glimrende eksempel på tidens fascination af det eksotiske og de oprindelige folk. Den strudse-trukne vogn er fra omkring 1920.

Eller måske en asiatisk dukke? Selvom Armand Marseille lyder fransk, så er den mest berømte producent af antikke dukker faktisk også tysk. Armand Marseille producerede karakterfulde dukkehoveder fra ca. 1885 til ca 1930. I dag de mest eftertragtede dukker blandt samlere. Asiater dukken har hoved af bisquit og krop af composition.

Få inspiration til andet fint antikt eller semiantikt legetøj på Lauritz.com her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Varia og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s