Øreklappere til efterårets ‘morfar’

Dagene bliver kortere, luften koldere og vinden hårdere. Efteråret er uomtvisteligt på vej. Og selvom sommeren har været… tja… ikke værd at snakke om, så er der alligevel noget hyggeligt og trygt ved igen at trække inden døre og bygge hule eller hi for vinteren.

En efterårsklassiker er øreklapstolen. Perfekt til en god, tyk bog foran pejsen eller en lang ‘morfar’ søndag eftermiddag.

Som stoletype rækker øreklapstolen langt tilbage i tiden; faktisk helt tilbage til barokken. Men den fik en renæssance efter år 1900, hvor blandt andre flere af klassikerarkitekterne tog typen op og forfinede og moderniserede den barokke, men praktiske hvilestol.

At en øreklapstol kan have vidt forskellige udformninger og passe ind i vidt forskellige interiører bliver meget tydeligt her. Kig med.

H. J. Wegner 1914-2007 har tegnet en af de mest populære, moderne versioner af øreklapstolen, nemlig Bamsestolen. Elegant og vældig, vældig hyggelig. Den er formgivet i 1951 og er en af Wegners bedst kendte stole. Han tegnede mere end 500 gennem karrieren.

Lidt mere gumpetung er modellen af en ukendt arkitekt og producent fra 1930’erne/-40’erne med grønligt velour, svungne armlæn, knapsyet ryg og stel af egetræ. Men undervurder den ikke; den var utrolig populær i sin samtid og flere af de overpolstrede møbler er på vej mod en renæssance.

Også Børge Mogensen 1914-72 prøvede kræfter med øreklapstolen. Børge Mogensen skævede meget til sin læremester –Kaare Klint-, men hans version blev alligevel sin egen og meget eksklusiv i patineret, cognacfarvet skind. Den er formgivet i 1963; noget senere end Wegners, selvom Wegners virker mere moderne i dag.

Fra det rene til det svulstige. En øreklapstol i italiensk stil, rigt prydet med udskæringer og polstret med rosa velour. Den er 1900-tals, men med reminiscenser tilbage fra rokokoen, som den foldede sig ud i Italien i 1700-tallet.

Frits Henningsen 1889-65 var selv snedkermester. En række af hans stole har opnået ikonstatus de sidste par år. Selvom han både tids- og stilmæssigt ligger noget før klassikerarkitekterne. Kvaliteten var altid meget høj og stilen særlig Frits Henningen’sk; blød og rund. Øreklapstolen her hører måske ikke lige blandt de mest spændende af hans stole.

Endnu en ukendt møbelarkitekt står bag denne øreklapstol fra 1940’erne. Benene er i bøg; en sikker træsort i krigstid. Betrækket er af uld og der hører en skammel til. Den er helt typisk for sin tid, men ikke så eftertragtet i dag.

Den højryggede, rokoko øreklapstol af egetræ med cabriole armlæn, sarg og ben er udskåret med rocailler og kæmninger. Den er dansk og fra 1700-tallets midte. Og så stammer den fra Lillie Hegermann-Lindencrones hjem.

Vi slutter med den nok pt mest berømte øreklapstol, nemlig Arne Jacobsens 1902-71 Ægget. Der er langt fra den oprindelige, barokke variant med udskæringer og krummelurer til Arne Jacobsens helt rene form. Ægget er formgivet i 1958-9 som en del af totalindretningen af Hotel Royal i København.

Find flere øreklapstole på Lauritz.com.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s