Holger Drachmann -kvinderne, digtene og marinerne

Kender du Holger Drachmann 1846-1908? Ja? Men kender du ham for hans mariner? Nej, vel. De fleste, der kender Holger Drachmann, kender ham som digter og som en af de vigtigste skikkelser i det moderne gennembrud, der blandt andre også tæller så prominente navne som Georg Brandes og Herman Bang. Det moderne gennembrud var en litterær retning i sidste halvdel af 1800tallet, der gjorde oprør mod traditionerne og religionen og som argumenterede for internationalisering, frihed og videnskabelighed.

Men Drachmann var udover at være en dygtig forfatter og digter også en ganske habil maler. Vi har adskillige gange solgt malerier af Holger Drachmann og der er altid stor efterspørgsel efter dem.

Holger Drachmann var kun en i meget stor børneflok og han var et uroligt barn, der hellere ville tegne end at læse lektier. Ikke underligt, at han endte på Kunstakademiet og blev uddannet marinemaler. Det er resultatet af den uddannelse, vi ser fra tid til anden på auktion.

Drachmann malede en lang række mariner; både fra de danske farvande, men også fra lande som Italien. Der er masser af drama og voldsomt vejrlig i hans mariner.

Faktisk var det som kunstanmel-der, han opdage-de, at han havde talent for skriveri-et også. Altså kom maleriet før skriveriet. Både skriveriet og maleriet krævede dog inspiration. Og Drachmann blev inspireret af kvinder.

Drachmann var lidenskabelig og havde mange og knudrede kærlighedsforhold gennem livet; alle komplicerede, men også alle vigtige, for han havde brug for muserne. Muserne hjalp ham til at udfolde sin kreativitet. I det hele taget havde han stor kærlighed til kvindekønnet i al dets forskellighed. Fra høj til lav, fra rig til fattig, fra gammel til ung. Han holdt af dem alle.

Som Krøyer, Ancher og flere andre, slog Drachmann sig ned på Skagen og man kan i dag besøge Drachmanns kreative kunstnerhjem. Drachmann overtog Høms hus tæt ved Plantagen. Og det er et besøg værd. Også hvis man bare ønsker frisk inspiration til sin egen indretning derhjemme.

Se om vi har bøger eller malerier af Drachmann på auktion lige nu på Lauritz.com.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s