Det musselmalede mønster –så dansk og så alligevel ikke…

Vi betragter det musselmalede stel fra Den Kongelige Porce-lænsfabrik som et klassisk dansk, blåmalet mønster. Det er kendt over hele verden. Men i virkeligheden er det musselma-lede mønster kinesisk og har været brugt af de fleste store porcelæns- og fajancefabrikker i Europa, inden det overhovedet kom til Danmark og Den Kongelige Porcelænsfabrik.

Da det langt om længe lykkedes at producere porcelæn heroppe højt mod nord og vi etablerede Den Kongelige Porcelænsfabrik, var vi mere end hundrede år bagefter resten af Europa. Alligevel blev det besluttet, at Den Kongelige Porcelænsfabrik skulle koncentrere deres porcelænsproduktion om stel med musselmalet mønster. En enkeltfarvet dekoration var langt billigere end en polykrom og man ville jo gerne have gang i salget med det samme.

Samtidig havde man få år tidli-gere fundet store mængder af kobolt i Norge, som på den tid jo også var dansk. Kongen –Chris-tian d. 7.– støttede derfor hele riget, når han støttede produk-tionen af musselmalet porcelæn. Samtidig forbød han import af fremmed porcelæn i 1780; en sikker måde at sikre en høj produktion på egne fabrikker.

Man måtte dog stadig indføre kinesisk porcelæn, som har en særstatus i hele verden som værende det smukkeste overho-vedet. Det musselmalede møn-ster var da også ‘stærkt inspire-ret’ af et gammelt kinesisk mønster. Mønstret består af små, stiliserede chrysanthenum og potentil blomster med palmetter dannet af småblade.  Faktisk var det musselmalede mønster direkte kopieret fra Meissen i Tyskland; en af de europæiske fabrikker, der fandt ud af at producere porcelæn længe før, vi gjorde.

Det musselmalede mønster er stadig vanvittigt populært over hele verden og det er ikke blevet mindre populært, efter den den gang stadig studerende designer Karen Kjeldgård-Larsen f. 1974 i 2000 introducerede Mussel Mega, som egentligt var hendes afgangsprojekt fra Danmarks Designskole.  Og som hun knapt nok turde vise Den Kongelige Porcelænsfabrik, nu Royal Copenhagen. De stod til gengæld og manglede et jubilæumsstel, der i nutiden kunne føre fortiden ind i fremtiden. Mussel Mega var det oplagte svar.

Mussel Mega har sjovt nok også gjort det gamle, klassiske musselmalede stel mere populært. Nu er der nærmest en uendeligt mængde mulig-heder for at sammensætte sit helt eget musselmalede stel.

Der er al-tid meget mussel-malet porcelæn på Lauritz.com, men der er også mange købere til det, så priserne plejer at være meget stabile. Hammerslagene svinger dog en del, alt efter hvilken sortering, steldelene har. 1. sortering er selvsagt mest populært og dermed dyrest. Kan man nøjes med en 2. sortering, kan man af og til gøre et godt køb.

Se om du skal starte eller supplere din musselmalede samling her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Porcelæn og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s