Art Nouveau –kært barn har mange navne

‘Kært barn har mange nav-ne’. Et gammelt ordsprog, der rigtig kommer til sin ret, når talen falder på den oprindeligt franske stil Art Nouveau. Jugendstil, Modern Style, Belle Epoque, Arts and Craft eller pendan-ten herhjemme: Skønvirke.

Art Nouveau’en blomstrede for alvor fra ca. 1895 til ca. 1910-15. Det er altså en af de korteste, klart definerede stilperioder, vi kender til, og den står da også lidt i skyg-gen af fx Art Deco’en, der fulgte lige efter og som for tiden oplever en mild renæssance.

I slutningen af 1800tallet var den industrielle revolution slået igennem i det meste af Europa. Det førte selvsagt mange gode ting med sig, måske især en stærkt tiltrængt højnelse af levestandarden. Men den fik jo også konsekvenser; fx måtte mange mennesker flytte fra landet til byerne for at få arbejde på de mange fabrikker, der skød op rundt om i de store industribyer. I iveren efter at nå nye højder indenfor så mange andre områder, glemte man naturen og folks kontakt med naturen.

Måske det var en af inspirationskilderne til Art Nouvea’en? I hvert fald lånte Art Nouvea’en sin motivkreds fra naturen: organiske, blø-de, asymmetriske former, bladslyng, grene, blomster, insekter mm. Materialerne var tin, bronze, messing, forskellige træsorter og farvet glas, gerne med blyind-fatning. Eksempler på klassiske Art Nouveau genstan-de vil være de amerikanske Tiffany-lamper og vaserne formgivet af Emile Gallé.

Art Nouveau’en (og dens afarter) var et opgør mod historicismen (og også mod industrialiseringen, masseproduktionen og den deraf dalende kvalitet), der havde ‘plaget’ landene i slutningen af 1800tallet. Nu ville man se med friske øjne på arkitektur, kunst og kunsthåndværk. Og først og fremmest skulle fokus være på god kvalitet i udførelse, gode materialer og god stil.

Kendte Art Nouveau-designere og -kunstnere rundt i Europa tæller navne som Alphonse Mucha 1860-1939 i Tjekkiet, Emile Gallé 1846-1904 i Frankrig, Charles Rennie Mackintosh 1868-1928 i Skotland, William Morris 1834-96 i England, Georg Jensen 1866-1935 i Danmark og Otto Eckmann 1865-1902 i Tyskland. Alle store, store kunstnere på hver deres felt, i hvert deres land og med hver deres stil-betegnelse, der varierer lidt fra egn til egn, men som dog har en række træk til fælles.

Der findes mange smukt illustrerede bøger om Art Nouveau, hvis du har lyst til at fordybe dig i Art Nouveau’en hen over sommeren.

Se, hvad Lauritz.com byder på af Art Nouveau lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunstindustri. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s