Estrid Ericson og Josef Frank – en svensk ‘kærligheds’historie. Om kærligheden til design

Vi skal næsten 100 år tilbage for at nå begyn-delsen på Svenskt Tenn. Tilbage i 1924 havde Estrid Ericson 1894-1981 arvet; pen-gene skød hun i en designbutik på Små-landsgatan i den sven-ske hovedstad. Få år senere flyttede butik-ken til Strandvägen, hvor den stadig ligger.

Egentlig var Estrid Ericson kunsthåndværker og arbejdede med tin. Men hun var også indretningsarkitekt og forenede de to i butikken. Sammen med Nils Fougstedt 1881-1954, der som håndværker og skulptur også arbejdede med tin som sit foretrukne materiale. De to ville give svenskerne smukke ting i tin til en billig penge, så alle havde råd. Et ædelt mål, som også Just Andersen havde herhjemme; dog med et andet materiale: diskometal.

Selvom vi måske i dag betragter tin som et gammeldags materiale, så var det i 1920erne og 30erne tidens mate-riale. Det var super moderne. Der gik dog ikke lang tid, inden Estrid Ericson udvidede sortimentet: hun blev Stock-holms mest eftertragtede indretnings-arkitekt og butikken den mest moder-ne i hovedstaden. Det krævede inspir-ation fra det store udland og det fik Es-trid Ericson på rejser til USA, England, Frankrig og Italien. Hun havde møbler og design med hjem til butikken. Og var på den måde altid på forkant.

I Danmark bruger vi meget begrebet Danish Modern om dansk design fra 1930erne og frem. I Sverige var det bla. Svenskt Tenn, der var med til at bringe svensk design fra kølvandet efter funkisstilen fra Tyskland frem i front sammen dansk og finsk design i midten af 1900tallet. Alene derfor er Svenskt Tenn interessant. Men også fordi Estrid Ericson i 1934 knyttede Josef Frank til firmaet som designer.

Måske Josef Frank 1885-1967 ikke er så kendt i Dan-mark, men det er en skam. Samarbejdet mellem Josef Frank og Svenskt Tenn blev afgørende for svensk de-sign i mange år fremover.

Josef Frank var fra Østrig, men flyttede til Sverige med sin svenske kone, da Østrig blev for nazistisk. Han var nemlig af jødisk afstamning. Og han var funktionalist som de fremmeste i tiden, men med et tvist. Josef Frank formgav fantastiske møbler, tapeter og måske i særdeleshed tekstiler. Har man først set et stykke stof eller tapet med et mønster tegnet af Josef Frank, er man solgt. Det var Estrid Ericson tilsyneladende også. Samarbejdet varede i årtier.

Først som 85årig i 1979 trak Estrid Ericson sig tilbage. Butikken eksisterer dog stadig, så besøg den, hvis I kommer til Stockholm.  Lige nu oplever Josef Frank og Svenskt Tenn en renæssance, så begge er værd at holde øje med.

Byd på design af Josef Frank på Lauritz.com her. Og af Svenskt Tenn her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunstindustri og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s