Verdens største glasskulptur? Bertil Valliens flyvende Zeppeliner

En gang var zeppelineren fremtidens flyvemaskine.

Zeppelineren blev opfundet af Graf von Zeppelin, der i år 1900 fik det første, gigant-store luftskib til at flyve. En zeppeliner minder om en lufballon, men har en stiv ramme, som skulle gøre den lidt lettere at styre. Trods alt. Den var fyldt med gas for at holde sig luftbåren –præcis som en almindelig luftballon.

Men zeppelinerne led en krank skæbne under 1. Verdenskrig. Store balloner fyldt med gas er næsten for lette at få til at eksplodere. De brændte også helt forrygende godt og hurtigt. Så efter ca. 90 zeppelinere, hvoraf kun godt 20 overlevede, fandt man andre metoder til at nærme sig fjenden ad luftvejen.

I dag er zeppelineren mest et interessant og lidt humoristisk levn eller kuriosum fra fortiden. Og måske vi endda har et lidt romantisk forhold til den? Ligesom vi har til luftballoner.

Bertil Vallien –den store keramiker og glaskunstner fra Sverige- har et nærmest kærligt forhold til de store luftskibe. Så kærligt, at da han blev bedt om at dekorere et indkøbscenter i Malmø i 1970erne, så måtte han lave en zeppeliner. I glas. Seks meter lang. Det tog tre mand tre måneder at fremstille skulpturen af metal og mange, mange stykker glas sat sirligt sammen. Endda med små, bevægelige dele ved motoren.

Så kærligt var Bertil Valliens forhold til luftballoner, at han i 1963 var med til at starte en raket- og luftballonklub i Småland sammen med en række andre kunstnere. Sammen lavede de deres egne luftballoner og raketter, der blev sendt til vejrs i det smålandske landskab.

Bertil Vallien blev født i et strengt religiøst arbejderhjem i 1938; et hjem, som han forlod allerede som 15-årig. Måske den strenge opvækst i virkeligheden har været drivkraften bag kærligheden til de store balloner, der kunne bringe en ud i verden og væk? Inden Bertil Vallien kastede sin kærlighed på glasset var han en af de helt store fornyere inden for den svenske keramik. Han eksperimenterede i det hele taget meget og udviklede flere nye teknikker gennem karrieren.

I mere end 35 år har Valliens zeppeliner i glas og metal hængt i indkøbscentret i Malmø. Nu er den taget ned og er på vej mod nye eventyr via mellemstationen Lauritz.com, hvor den lige nu er på auktion. Måske skal den hjem til dig? Hvis du har virkeligt højt til loftet og elsker at støve af…

Se og byd på den helt fantastiske zeppeliner her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Glas og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s