Spot en kopi –Wegners Bamsestol eller ej?

Det er slet ikke altid nemt at se forskel på den ægte vare og de bedste af kopierne, hvad enten det gælder møbler, lamper, tasker, ure eller noget helt femte. Særligt gennem de sidste 6-8 år er der kommet langt flere kopier på den store globale markedsplads. Oftest tasker, der nærmest til forveksling ligner tasker fra internationalt kendte mærker som Louis Vuitton, Mulberry og Gucci. Sådanne tasker eller tilsvarende ure er rigtig mange turister på ferie i udlandet blevet tilbudt til lige lidt for få penge til, at det bare ville være en usædvanlig god handel.

Som vurderingseksperter er det jo vores fornemste opgave at ‘læse’ den vare, vi får ind til vurdering. Ægthed, stand, alder, designer, materialer, kvalitet mm. Så vi kender selvfølgelig alle de små tricks til at spotte en kopi, vi kender detaljerne ved originalen og vi har erfaring med rigtig mange tilsvarende varer. Langt sværere –og det kan ellers være svært nok for vurderingseksperterne- må det være for alle andre, der arver, køber på loppemarked, på nettet eller i udlandet møbler, lamper, smykker, tasker, ure eller andet, hvor der er risiko for, at det kan være en kopi. Der er intet sikkerhedsnet. Og det kan være virkeligt svært at spotte en original fra en kopi.

Se bare på eks. her: En meget popu-lær, original Bamsestol (en grøn og en lys) formgivet af arkitekten H. J. Wegner 1914-2007 tilbage i 1954, med en auktionspris på omkring 30.000 kr. og så en kopi (også en lys) produceret i Sverige for mange år si-den. Faktisk er kopien lidt af en sjældenhed. Vi vidste, at de eksistere-de. Men det er ikke mange, der har set en af dem. Den vil dog aldrig komme til salg på auktion.

Kan du spotte forskellene? Kig rigtig godt på de fire fotos. Den originale er lidt højere end kopien, den har lidt større negle af teak og med en lidt anden kant ind mod armlænet end kopien og kanten på stolen har en anelse anden kurve på originalen end på kopien. Men står man med kopien alene, så er det jo svært at sammenligne. En god indikator er dog mærket under bunden. Men selv de bedste mærker kan falde af med tiden eller med vold, så det er godt at kunne skelne, hvis man fx arver en Bamsestol, som man gerne vil sælge.

Auktionshusene sælger ikke kopier. Og vi sælger fx heller ikke Arne Jacobsens Æg eller Svane produceret i England eller Canada, hvor designet ikke længere er ophavsretligt beskyttet. Herhjemme er reglerne markant anderledes: Ægget og Svanen fx er ophavsretligt beskyttet frem til 2041; 70 år efter arkitektens død. Det er samme regler, der gælder for arkitekter og designere som for billedkunstnere. I Danmark må der altså kun sælges Æg og Svaner produceret af Fritz Hansen de næste næsten 30 år.

Vi vil gerne udsprede vores nordiske designarv til hele verden, men vi vil ikke gå på kompromis: en stor del af værdien ligger jo netop i historien og originalerne gemmer bare på en langt bedre historie end kopierne.

Dit nærmeste auktionshus kan altid hjælpe at spotte originaler fra kopier. Ganske gratis endda.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s