Dansk design hitter over there…

Det er årtier siden, at amerikanerne første gang forelskede sig i skandinavisk design og møbelkunst. For amerikanerne var den skandinaviske stil i midten af 1900tallet overraskende, innovativ, minimalistisk og af meget høj kvalitet. Formen rettede sig efter funktionen og ikke den anden vej rundt, som man på den tid var vant til i USA: deres stil var stadig svulstig, langt mere traditionel og med mange udskæringer.

Det nordiske stil tiltrak hele den amerikanske elite og inspirerede amerikanske designere som Ray og Charles Eames, som vi jo i Skandinavien i dag netop beundrer for deres stilrene design.

I disse år hitter skandinavisk design igen over there. Både de klassiske møbler fra den gyldne periode, men også helt nyt design. Mon det skyldes globaliseringen, den stigende interesse for bæredygtighed eller måske Oprah Winfreys besøg i København? Det er ikke til at vide. I hvert oplever skandinavisk design en renæssance i USA, der rækker langt ud over siderne i IKEA kataloget.

Et af USA’s førende tidsskrifter –Dwell- skriver ofte om skandinavisk design og æstetik med temaer og artikler som fx: ‘Hygge House’ eller ‘Fritz Hansen Stomps on Knockoffs’.

Et andet godt eksempel er museumsbutikken på MoMa, der altid er en god indikator for, hvad der rør sig lige nu på designfronten. Kristian Vedels fugle i træ, hans barnestol og fx Ole Jensens silikone opvaskebalje kan alle købes i MoMas museumsbutik. Kay Bojesens abe må også være på vej tilbage til museumsbutikken igen lige rundt om hjørnet?

I Brooklyn, New York, ligger der en butik, der hedder Scandinavian Grace, som giver amerikanerne adgang til masser af nordisk design, fra H. J. Wegners Y-stol og CH25 stole og VIPPs sæbedispensere til Normann Copenhagens sammenklappelige tragt og Steltons brødkasse. Butikken fører fx også Muutos farverige, innovative møbler.

De yngste amerikanere bliver også flasket op med skandinavisk stil: utallige babyer sidder i Stokkes Tripp Trapp stol eller sover i Stokkes vugger. Gyngestolen i børneværelset er ikke længere en bedstemormodel, der flytter på loftet, når børnene bliver større, men derimod en Thomas Pedersen Stingray, der rykker ind i stuen, når børnene bliver større.

Og sådan kunne man blive ved. Listen over skandinaviske design-ikoner og –klassikere, der krydser Atlanten bliver stadig større og større.

Se nogle af de skandinaviske klassikere på Lauritz.com her.

Anastasya Partan gæsteblogger på LauritzBlog.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Generelt og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s