Fart over feltet. Den italienske hveps

Vespa betyder hveps på italiensk. Og sammenligningen mellem den lille brummende bi, der ikke ved, at den ikke kan flyve, og derfor flyver alligevel, og den funky italienske retro scooter er fantastisk.

Vespaen blev oprindeligt formgivet tilbage i 1946 af italienske Piaggio. Den gang var den selvfølgelig ikke retro, men et helt moderne transportmiddel.

Egentlig producerede Piaggio krigsfly, men efter 2. verdenskrig var verden blevet en anden og nye forretningsmuligheder måtte undersøges. Samtidig var de italienske veje i så dårlig forfatning, at man knapt kunne køre på dem i bil og også bilindustrien var ramponeret ovenpå krigen. I dag tænker de færreste nok over, hvordan Europa så ud, da vi vågnede op efter krigen. Måske især fx Italien, der som et fascistisk styret land jo havde tabt krigen.

Italien var ødelagt fysisk og psykisk. Og der skulle en total genopbygning til. Det er også derfor, at både design, industri og forskning fik en kolossal opblomstring efter 1945: alting skulle jo bygges op på ny. Og man havde behov for nyt design og en ny æstetik for at lægge fortiden bag sig.

Det gav Piaggio ideen til den lille scooter. Den kunne transportere den almindelige italiener fra A til B let og billigt.

Desuden var den rap. I både 1950erne og 60erne kunne Vespaen konkurrere med motorcyklerne på fart. Ved motorcykelløb var det ofte Vespaen, der vandt over de meget større motorcykler.

Første år solgt Piaggio 2.599 Vespaer. Tre år senere var salget 60.000 scootere om året. Og det eksploderede fuldstændigt, da tidens hotteste stjerne –Audrey Hepburn– i 1953 i filmen Roman Holiday sad bag på en Vespa på en tur gennem Rom. 100.000 Vespaer røg over disken det år. Kendiseffekten skal man aldrig undervurdere.

Den lille scooter blev populær over store dele af verden. I 1960erne blev den et symbol på frihed og fri fantasi.

I dag er den blevet retro og vældig hip blandt særligt unge, trendy mennesker i storbyerne, hvor det bestemt ikke altid er særlig praktisk med en stor bil og ingen steder at parkere den.

Der er dog også mange samlere til de originale, gamle Vespaer fra 1940erne og 50erne. Der findes Vespa-klubber over hele verden, hvor samlerne mødes om deres kærlighed til den lille, aerodynamiske scooter.

Og Piaggio er blevet en af verdens største producenter af scootere og motorcykler.

Se om der er Vespa’er til salg på Lauritz.com lige nu. Du kan være heldig.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Varia og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s