Ib Andersen –Tivoli, DDL og Politiken

Fortællinger om en tid kan være skrevet ned på papir, men faktisk er fotos, malerier eller datidens reklamer mindst ligeså historiebærende. Nogle gange fortæller billeder i virkeligheden mere end ord, fordi alle hverdagens detaljer er med. Det er svært og omfattende at få alt skrevet ned.

Og det er ofte de små detaljer, der er med til at karakterisere en tid, fx formen på en hat eller det faktum, at man overhovedet gik med hat, farven på væggen i stuen eller måske formen på køleren på automobilen. Det er hverdagens objekter og de bliver glemt, hvis de ikke bliver afbilledet.

1930erne og 1940er er fx to perioder, der på mange punkter er på vej i den store glemmebog. Så det er godt, at vi fx har reklametegneren og plakatmageren Ib Andersens 1907-1969 mesterlige plakater. Vi kender dem alle sammen.

Fx reklamen for Tivoli fra krigens tid med ballongyngen op mod en mørk nattehimmel, der får ballonen til at træde endnu tydeligere frem. Eller plakaten for Det Danske Luftfartsselskab med den fine, propeldrevne DC-3 flyver. Det var jo tiden, hvor alt mekanik og elektronik var tegn på fermskridt. Jo større, jo bedre. Og i særdeleshed flyvemaskinen symboliserede fremskridtet og den nye tid, hvor alt var muligt.

Reklamen for Politiken hører til i en anden genre, men er et rent kunstværk, på linie med tidens store billedkunstnere.

Det er ikke noget under, at Ib Andersen i dag er kendt blandt både kunstelskere og plakat- og reklamesam-lere. Han mestrede det hele.

Til daglig ernærede Ib Andersen sig bla. som bladtegner for Politiken fra 1930erne og helt frem til 1960erne. Hans streg var meget genkendelig. Så genkendelig, at fx forlagsbranchen også stak kløerne i ham og han illustrerede en række smukke bogværker gennem karrieren.

Men først og fremmest plakaterne fanger vores interesse i dag. Det handler nok også om vores interesse for retro og for at indrette os med ting og kunst fra 1900tallet generelt.

Plakater, måske især reklameplakater, er jo så rigeligt kunst på linie med malerier og skulpturer og bag plakaterne ligger jo også et originalt værk, malet eller tegnet af kunstneren. De gamle plakater er ofte trykt i en høj kvalitet og kan sagtens bruges som kunst. De gør sig særlig godt sammen med klassikermøbler og retrodesign, men kan også give liv og farve til et mere moderne interiør.

Byd på Ib Andersen på Lauritz.com. Hvis du er heldig.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Varia og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s