Hvad mon Arne Jacobsen ville sige til det?

Lauritz.coms gæsteblogger Anastasya Partan bor i USA og har sendt denne blog hjem til os. Selvfølgelig er vi i Danmark –med rette- stolte af vores danske designtradition, men hvad tænker de i udlandet? Og ikke mindst: hvad gør de med vores designarv over there? De kan i hvert fald rigtig godt lide den. Lidt for godt måske?

Anastaysa Partan skriver:

Hvis Arne Jacobsen 1902-71 var i live i dag og på shoppingtur i et fashionabelt indkøbscenter i USA, ville den legendariske designer få sig lidt af en overraskelse. I design- og møbelbutikken Restoration Hardware ville den gode Arne Jacobsen fx stå ansigt til ansigt med sit berømte Æg.

Bortset fra, at det altså ikke lige er Arne Jacobsens Æg. Og fra at stolen har et helt andet navn: The 1950s Copenhagen Chair. Og fra at den afviger fra den verdensberømte original på nogle få, men væsentlige punkter.

Restoration Hardware har modigt ‘lånt’ Æggets bølgende kurver, vippemekanismen og den drejelige fod. De har gjort hvilestolen nogle få cm højere og så har The 1950s Copenhagen Chair flere syninger langs ryggen end det oprindelige Æg, hvilket gør, at betrækket krøller og klumper og slet ikke har det stramme look som originalen. Spændstigheden er gået tabt i oversættelsen.

Hvis Arne Jacobsen gik lidt mere rundt i butikken ville han finde flere eksempler på Restoration Hardwares smigrende inspiration fra hans design. For det første findes The 1950s Copenhagen Chair i en børnemodel. Desuden er en anden af Arne Jacobsen berømte klassikere, Svanen, blevet omdannet til The Devon Chair.

Selvfølgelig er Restoration Hardware ikke de eneste, der er forfaldne til at efterligne det bedste fra den skandinaviske møbeltradition. Den engelske butik Infurn fx lægger slet ikke skjul på, at hele deres forretningsmodel er baseret på at skabe “troværdige, reproducerede klassikere” baseret på arbejdet fra berømte designere. De har en hel serie Arne Jacobsen inspirerede produkter fra Svanen og 7-stolene til hans lamper og borde. Og da Fritz Hansen fejrede 50året for Ægget ved at producerede en limited edition på 999 eks. med brunt skind og bronze, ja, så skabte Infurn deres egen version.

For skandinaver, der er så stolte af deres møbeltradition, kan denne form for efterligning synes helt utænkelig og fornærmende. Og mens virksomheder som Fritz Hansen, der producerer netop Arne Jacobsens møbler, selvsagt tager stærkt afstand til kopierne, så påstår hverken Restoration Hardware eller Infurn, at de producerer den ægte vare. Fx nævner Restoration Hardware overraskende nok slet ikke Arne Jacobsens navn, men henviser blot til den danske kreativitet i midten af 1900tallet. Infurns møbler er reproduktioner, men reglerne derfor er anderledes i England end i Danmark.

Og Arne Jacobsen selv? Vi kan kun gætte på, om han ville være smigret eller fornærmet over miseren. Sandsynligvis det sidste. Men hvis hans design har så stor og bred appel, at selv uden hans navn knyttet til møblerne, så er de populære, så må han have ramt en universel og tidløs trang til enkelhed og elegant formgivning.

Kopierne beviser dog en ting, der er nok så vigtig: du kan ikke slå originalerne!

Byd på en original Arne Jacobsen her.

Anastasya Partan gæsteblogger på LauritzBlog.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s