Bjørn Wiinblad og damerne

Er der en, der har en særlig streg; en, hvis stil altid er genkendelig; en, der har været elsket af både unge og gamle i årtier, så er det kunstneren Bjørn Wiinblad 1918-2006.

Vi kender ham alle som kunstneren med den farverige, finurlige, feminine streg. Og det er nok de færreste, der ved, at han faktisk var uddannet typograf, at han spillede fantastisk på klaver eller at han udsmykkede amerikanske krydstogtskibe. For slet ikke at tale om, at det var Bjørn Wiinblad, der tilbage i 1971 skabte det vildt overdådige galla service med bestik, tallerkner, fade, glas etc til fejringen af det persiske monarkis 2500-årige beståen. I Persepolis. Så typisk Wiinblad.

Bjørn Wiinblad var maler, tegner, keramiker, musiker, kunsthåndværker og meget mere. En ægte multikunstner, som der ikke findes mange af på dusinet længere.

I modsætning til rigtig, rigtig mange andre kunstnere skabte Bjørn Wiinblad kunst for folket. Alle skulle have råd til at have en vase eller en platte dekoreret af Wiinblad hjemme i stuen. Præcis derfor blev mange af hans værker masseproduceret i meget stort antal, bla. af danske Nymølle Fajancefabrik og tyske Rosenthal. Og det er jo også derfor, at vi alle kender Bjørn Wiinblad: vi er alle vokset op med hans design. Faktisk mener man, at hans design bogstaveligt talt står i millioner af hjem verden over.

‘Giv mennesker glæde’ var hans motto. Det levede han til fulde op til. Han er den mest solgte danske kunstner nogensinde. For ham var der ikke nødvendigvis divergens mellem kvalitet og popularitet.

Han havde en særlig forkærlighed for at tegne smukke kvinder. Generelt var hans stil inspireret af orientalsk eller persisk kunst; hans stil var sprudlende og detaljeret og hans stil lå langt fra tidens ellers fremherskende klassiske, rene, nordiske design i naturens farver. Minimalismen prellede af på Wiinblad, så hans kvinder har –udover en helt særlig karakteristisk næse- bølgende, langt hår, flagrende kjoler, hatte med friskplukkede blomster og store øjner, der spiller skælmsk op til beskueren.

Fordi mange af Bjørn Wiinblad ting netop er produceret i mange styk, så kan nye samlere få en fin samling Wiinblad for få penge. Efterhånden som man bliver mere kræsen, kan man kigge efter unika ting fra kunstnerens hånd. De er eftertragtede og går af og til for store summer på auktionere.

Start din Bjørn Wiinblad samling her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Keramik, Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s