Arne Jacobsen –en arkitekturdiktator med pibe, butterfly og særheder

Det er vist ikke helt usædvanligt, at mennesker, der har et ganske særligt talent -det være sig kunstnere, sportfolk, ledere eller andet- også ofte har nogle små særheder. Nogle måske endda nogle ret store særheder. Ting, de MÅ gøre inden en vigtig kamp eller ting, der SKAL stå på en bestemt plads, ellers kan de ikke arbejde. De fleste af os kender også de små særheder fra os selv. Men det er altid mere interessant, når det er de kendte, der har særheder.

En af dem, der havde mange særheder, var Arne Jacobsen 1902-71. En af vores mest anerkendte arkitekter, måske den allermest kendte overhovedet? I hvert fald i dag. Fx krævede han, at kaffekopperne stod snorlige på sofabordet, når der skulle drikkes eftermiddagskaffe. Han tålte ikke sine egne børns legetøj, som skulle være fjernet fra stuen, inden han kom hjem efter en lang dag på tegnestuen.

For ham lå ting ikke i gråzonen; enten elskede han eller også afskyede han. Fx hadede han røvballegardiner. Men elskede -og førte sig frem med-pibe og butterfly.

Og så var han forfærdelig pertentlig.

Verner Panton 1926-98 –en anden af vores store arkitekter, som i sin samtid faktisk var langt mere kendt i udlandet end herhjemme- fortæller om håndværkernes forhold til den detaljefikserede Arne Jacobsen:

‘Håndværkerne gjorde gerne lidt grin med ham, fordi han var så forfærdelig vanskelig. Vi arbejdede engang på en stol, der skulle fabrikeres omkring 50 km fra tegnestuen i Klampenborg, hvilket betød at når AJ kom med nye forslag, så kom nogle arbejd-ere kørende og hentede stolen og bragte den tilbage næste morgen, ændret. Flere gange var ændringer-ne så små, at vi ikke kunne tegne dem på modellen, og så blev der gjort en streg: Derfra og dertil skulle der tages lidt af, men det var mindre end streg-tykkelsen. De, der arbejdede på stolen, bragte ændringen til tegnestuen (4 x 50 km) gravalvorlige.

Nogle år senere traf jeg imidlertid den værkfører, der havde haft med sagen at gøre. Han fortalte, at man kørte stolen til fabrikken, viskede stregen ud og kørte tilbage med den samme stol. Det var sket flere gange, og AJ var tilfreds’. Citat: http://new.bording-design.dk/?id=145&parent=145

Til gengæld eller måske meget logisk, når man går op i detaljer og er meget pertentlig, så syslede han med planter og planteformering i sin fritid. Fra små urtepotter på rad og række voksede de fineste stiklinger. Det fordrede både fingersnilde og omhyggelighed; to færdigheder Arne Jacobsen besad til fulde.

I dag kender alle Arne Jacobsens design, særligt hvilestolene Ægget og Svanen, der i dag er nogle af verdens mest kendt designikoner. Men han var jo ikke kun møbelarkitekt, men også en dygtig bygningsarkitekt. Det kigger vi nærmere på inden så længe med et helt særligt interview et helt særligt sted, så hold øje.

Byd på designikoner af Arne Jacobsen her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s