Orrefors –svensken og glasset

At puste glødende glasmasse til de smukkeste vaser, glas og fade er et af de allersværeste håndværk. Det ligner den rene barneleg, men er lidt af en kunst. Et af de værksteder, der får kunsten til at se ud som en leg, er svenske Orrefors.

I dag er Orrefors lagt sammen med Kosta, Åfors og Boda i sammenslutningen Kosta Boda, som igen er en del af en meget større koncern, New Wave. Det gælder for i øvrigt for flere af glasværkstederne i Glasriget, som er et område i Småland i det sydlige Sverige, hvor der gennem tiden har samlet sig rigtig mange glaspusterier. For nogles vedkommende kan deres glasværk føres helt tilbage til 1600tallet.

Orrefors er ‘kun’ fra 1898 og selvom det i dag er en del af en større organisation, så er mærket og navnet på fabrikkens varer stadig Orrefors. På samme sted som Orrefors ligger nu, har der ligget værksted siden 1726, først som jernstøberi og siden som glaspusteri.

Svenskerne har en stærk og lang tradition for smukke ting i glas og det er de færreste svenske hjem, der ikke har en eller flere ting fra nogle af fabrikkerne i Glasriget i Småland. Den svenske tradition for kunstglas er langt større end herhjemme og farverne og stilen er også anderledes; der er fx flere farver og mønstre på det svenske kunstglas.

Særligt vaser, krystalsglas og lampefødder hører til Orrefors’ specialiteter og fabrikken spytter den ene fantastiske vase og lampe ud efter den anden. Vaser med fisk, med blomster, med striber og tern eller bare med abstrakte mønstre i skønne farver. Og lamper i klart eller farvet glas, fx bordeaux og mørkt blå. Særligt lamperne har opnået høje hammerslag på auktion de sidste par år. Man får til gengæld stadig rigtig meget vase for pengene.

Det er fascinerende at kigge ind bag facaden på glaspusterierne og ligesom i fx Skagen eller Ebeltoft herhjemme, så kan man mange steder se glaspusterne arbejde med den glødende masse.

På Orrefors har der gennem tiden været tilknyttet rigtig mange forskellige kunstnere og formgivere. Selvsagt overvejende svenske kunsthåndværkere. Dels har de formgivet nye glas, men de har også stået for udviklingen af nye avancerede teknikker. De tæller navne som Vicke Lindstrand, Sven Palmqvist, Nils Landberg, Ingeborg Lundin, Eva Englund, Olle Alberius, Per B. Sundberg, Erika Lagerbielke og mange flere.

I dag arbejder der 330 mennesker hos Kosta Boda, som Orrefors er en del af, så det bliver stadig produceret rigtig mange glas på de svenske værker.

Byd på glaskunst, vaser, glas etc.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Glas og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s