Perlerne kommer

Det er svært at snakke om perler uden komme omkring Johannes Vermeers Pige med perleørering og bogen og filmen, der er inspireret af maleriet, der er et af verdens mest berømte. Og hvad enten man synes om Scarlett Johanssons fortolkning af pigen med perleøreringen eller ej, så er det et faktum, at perlerne i dramatisk stil er på vej tilbage i modebilledet verden over.

‘More is more’ er mantraet på smykkefronten for tiden. Det afspejler sig også i perlesmykkerne. Hollywood kendisser, modeller og førstedamer ses alle med fx hoftelange perlekæder, som stilmæssigt er et lån fra 1920erne, eller med mange perlekæder samtidigt i forskellige farver og længder med guld- og sølvvedhæng. Jo mere dramatisk og svulstigt det samlede look er, jo mere moderne.

Smykker fremstillet af perler er jo ikke ligefrem noget nyt fænomen. Perler er blevet betragtet som et symbol på velstand, social status og skønhed i nærmest umindelige tider; i hvert fald så langt tilbage som Den Persiske Golf for 6000 år siden. De gamle romere, de europæiske og asiatiske kongelige og adelige og brude og indflydelsesrige kvinder har til alle tider brugt perler til at understrege deres stil eller magt.

Ironisk nok, når nu perler er så eftertragtede, så stammer de faktisk fra fx et sandkorn eller et andet generende fremmedlegeme, der har sat sig fast under skallen på en østers eller musling. Østersen forsøger at komme af med det generende sandkorn ved at omkranse det med mineraler og proteiner, den producerer simpelthen perlemorssubstans og dermed fødes en perle.

Naturligt forekommende perler er meget værdifulde og meget sjældne: kun en ud af 10.000 østers gemmer på en naturlig perle. Derfor har man gennem tiden skabt mange efterligninger af den naturlige perle. I starten af det 20. århundrede udviklede man den såkaldte kulturperle, som kom på markedet i 1930erne. Takket være designere som Coco Chanel drømte alle kvinder i midten af 1900tallet om perlesmykker.

Normalt tænker man på perler som værende hvide og runde, men faktisk findes der naturligt perler i mange nuancer fra hvid til sort, fra guld til lilla og formerne er faktisk som oftest uregelmæssige og ikke runde.

Understreg din stil, hvad enten den inspireret af 1920ernes Art Deco, 1980ernes punk eller noget helt tredje ved at byde med her.

Anastasya Partan gæsteblogger på LauritzBlog.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Smykker. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s