Eileen Gray – for både mænd og kvinder

Vi har før på disse sider skrevet om den tyske Bauhaus-tradition. Og vi er blevet opfordret til at skrive mere om den moderne stil. Det gør vi hellere end gerne. Dels fordi Bauhaus-stilen er så historisk interessant værende måske den mest indflydelsesrige stilretning i det 20. århundrede? Og dels fordi designet fra den tid stadig appellerer så godt til os her næsten hundrede år senere.

Det er nok de færreste af os, der indretter os rent i tysk industri-stil. Men fordelen par excellence ved møbler, lamper og andet fra den moderne stil, funktionalismen eller Bauhaus er jo netop, at det går så godt i spænd med næsten alting. Sammen med helt nyt design, sammen med antikviteter, sammen med farverig samtidskunst…

Eileen Grays 1878-1976 design er rigtig godt eksempel. Hun var godt nok ikke direkte involveret i Bauhaus-skolen, men stilen er tydelig og hun var en pioner inden for moderne design generelt.

Hendes lamper kan fx sættes i alle interiør og vil give kant og historie til resten af indretningen. Nogle af hendes møbler er de rene kunstværker, fx stolen Bibendum, et ikon i det 20. århundredes design, opkaldt i øvrigt efter Michelin-manden, der er et af verdens ældste varemærker. Og hendes rene – i virkeligheden maskuline- stil tiltrækker samlere fra hele verden.

Det er godt gået af en kvinde i starten af 1900tallet. Det er nok de færreste, der ved, at Eileen Gray faktisk var irsk. Født i Irland tilbage i 1878 var det ikke normalt at blive hverken arkitekt eller designer som Kathleen Eileen Moray Gray gjorde. Det skyldtes hendes far, der selv var billedkunstner, og som tog sin yngste datter med på maler-ture rundt omkring i Europa. Hun kom på kunstskole, men da faren døde i år 1900, tog moren hende med til Paris. I år 1900 var der verdensudstilling i Paris, som Eileen Gray så. Og i årene derefter boede Eileen Gray på skift i Paris og London, indtil 1. verdenskrig brød ud og hun som mange andre måtte flygte over kanalen.

Det var faktisk først efter krigen, da hun flyttede tilbage til Paris og blev bedt om at indrette en lejlighed, at hun får alvor fik smag for møbeldesign. Til lejligheden tegnede hun bla. Bibendum stolen. Det gav hende blod på tanden og hun åbnede en lille butik med eget design og kunst af hendes venner fra kunstskolen.

Oppe i årene designede og møblerede hun et unikt hus til sig selv, men under 2. verdenskrig måtte hun flygte og da hun vendte hjem, var huset sprængt i luften.

Som en interessant krølle på halen tiden taget i betragtning, så var Eileen Gray biseksuel og levede på skift sammen med både mænd og kvinder. Måske det kan være en del af forklaringen på hendes bredt appellerende design?

Vi har af og til design af Eileen Gray på auktion. Se om, vi har noget lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Et svar til Eileen Gray – for både mænd og kvinder

  1. Frederik siger:

    Vild med lampen, god klassisk amerikansk lampe 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s