Børnetegninger, nordisk mytologi og afrikansk stammekunst ekvivalerer en meget farlig slange

Har børnetegninger, nordisk mytologi og afrikansk stammekunst noget som helst med hinanden at gøre? Ja, mindst en ting. De er alle tre store inspirationskilder for en af de mest berømte kunstnergrupper i Europa, nemlig CoBrA-kunstnerne.

Navnet stammer fra en sammenskrivning af de tre hovedstæder i Danmark, Belgien og Holland, hvor kunstnere kom fra. Og har altså ikke noget med slangen af samme navn at gøre. Om end nogle i samtiden nok betragtede dem som farlige for beskytterne af den gode smag!

CoBrA-bevægelsen var en avantgarde-bevægelse, der i praksis kun eksisterede i tre år fra 1948-51. Gruppen blev dannet i Paris i november 1948, lige efter krigen. De seks oprindelige kunstnere underskrev en fælles erklæring på Hotel Notre Dames cafe. De første medlemmer talte navnene: Asger Jorn, Christian Dotremont, Karel Appel, Constant, Joseph Noiret og Corneille, som først døde sidste år værende den sidste overlevende fra den oprindelige gruppe.

Siden kom flere kunstnere dog til og fra vores danske synsvinkel er de vigtigste: Henry Heerup, Ejler Bille, Mogens Balle, Egill Jacobsen og ikke mindst Carl-Henning Pedersen 1913-2007 og hans kone Else Alfelt. Det er nogle af de allertungeste drenge (og en enkelt pige) på den danske kunstscene i 1900tallet. Det er svært at overvurdere, hvor stor indflydelse gruppen har haft på stort set al kunst siden 1950erne. Og det er stadig nogle af de mest eftertragtede kunstnere på auktion.

Særligt Carl-Henning Pedersens originalværker opnår skyhøje hammerslag. Men hans leg med farverne er også ganske fantastisk. Nogle af hans gouacher har en dybde i farven, så man tror, de er tredimensionelle. Selv hans grafik er så dyb og rig i farven, at man imponeres og drømmer om at eje bare et enkelt værk fra mesterens hånd.

Lige nu har Lauritz.com Herning en rigtig spændende auktion med originalværker af netop Carl-Henning Pedersen; værker, der aldrig har været handlet før. Det er altså første gang, at gouacherne kan komme på private hænder og dermed hjem i din eller min stue. Overskuddet fra salget af værkerne skal gå til Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning, der trænger til en ny tilbygning. Så støt museet ved at byde på værkerne her.

Byd på Carl-Henning Pedersen generelt her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s