Er naivisterne naive?

Hvad er mere dansk end frikadeller, kolonihaver, Dannebrog og en god vejfest? Det dufter af sommer i gamle dage, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel fra maj til september og hvor ordet ‘hygge’ var det mest brugte i vokabularen.

I takt med at verden omkring os bliver usikker, bliver vores trang til en tryg base større. Vi søger de hjemlige værdier og vi søger efter vores danske rødder. Det betyder blandt andet, at vi gør endnu mere ud af indretningen af vores hjem. Men også at vi søger hyggen og det gode liv i det nære.

Og lige der kommer naivisterne ind i billedet.

Findes der skønnere motiver end naivisternes? Man bliver i så godt humør af at have en naivist hængende på væggen. Naivisterne skildrer livet i det nære uden intellektuelle overvejelser. Stregen er  lettere barnlig, men med mange detaljer. Naivisterne går med vilje ikke op i perspektiver og man kan tydeligt se, at de har deres kunstneriske rødder i folkekunsten.

Folkekunsten er en samlet betegnelse for bondekulturen fra 1600tallet og frem. En kultur, der var uafhængig af modeluner og som forblev tro mod sig selv i adskillige århundreder. Det var ofte husflidsfolk, der frembragte en lidt primitiv dekoration fra hverdagen på forskellige redskaber og møbler. Disse primitive hverdagsmotiver går igen i naivisternes kunst.

Naivisterne tæller en lang række af kunstnere fra Walther Schalde-mose f. 1932 til Knud Erik Færgemann 1925-2003. Fælles for dem er den barnligt, naive glæde ved alt godt. En særlig afart af naivismen stod Hans Scherfig1905-1979 for. Han malede junglens dyr i stedet for bymotiver, men den naive stil er tydelig. Og han er da også ‘vildt’ populær på børneværelset i disse år. De naive jungledyr har fået en moderne pendant hos Mie Eje f. 1958.

Naivisterne går rigtig godt i spænd med vores klassiske, danske designarv; både møblerne i lyse træsorter og 19070ernes mere farverige stil. Men et naivistisk maleri giver også modspil til en mere moderne, minimalistisk indretning, der trænger til lidt spræl.

Men er de naive, naivisterne? Bestemt. I den allermest positive betydning af ordet.

I februar har Lauritz.com Århus en temaauktion med naivistisk kunst. Byd med her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s