Christian Louboutin –stiletternes konge

Som kvinde kan man godt blive lidt –eller meget- besat af stiletter. Men kan mænd også? Christian Louboutin f. 1964 er besat af stiletter og har været det, siden han var 10 år gammel. Som 10-årig standsede han brat op ved det oceanografiske museum i Paris, fordi han så et skilt på museets væg, der forbød kvinder at gå rundt på museet iført stiletter.

Allerede i skolen begyndte Christian Louboutin derfor at samle på viden om sko. Det var i 1970erne, hvor alle kvinder gik i flade sko, sko med plateausål, sandaler eller sko med kilehæl, men ikke med stiletter.

Som 18årig kom han i lære hos Charles Jourdan i Romans og begyndte siden af arbejde for bla. selveste Yves Saint-Laurent 1936-2008. Som den første nogensinde fik Louboutin hos Yves Saint-Laurent lov til at få sit eget navn på mærkesedlen. Herfra gik det stærkt.

I 1992 åbnede Louboutin sin første butik i eget navn i byernes by Paris. Her viste han for første gang sine sexede, ekstremt feminine stiletter, der i dag må betragtes som de mest eftertragtede sko blandt trendsættende kvinder over hele verden. Man kan altid spotte en Louboutin-stilet. Bare kig efter den røde sål.

Den røde sål, som er blevet Louboutins varemærke, er faktisk inspireret af den amerikanske popkunstner Andy Warhol 1928-1987 og opstået ved lidt af en tilfældighed. Christian Louboutin arbejdede på en kollektion inspireret af Andy Warhols stil og farveskala, som er præget af rene, mættede farver. En af hans assistenters knaldrøde neglelak gav et sidste pift til kollektionen malet ovenpå skosålernes blanke lak.

Den røde sål er eneste reklame. Til gengæld spotter vi den altid. Glimtet af den røde sål, når en kvinde er så forbasket heldig at eje et par ægte Christian Louboutin stiletter. Man kan blive lidt rød i kinderne af jalousi over, at der findes kvinder, der er i stand til elegant og sexet at balancere rundt på 12 cm hæle. Men Christian Louboutin er ligeglad med, om det er let at gå i hans sko. Han ville hade, hvis en kvinde så på et par af hans sko og udbrød: Åh, de ser vel nok behagelige ud.

På trods af at de ikke ligefrem er fodformede og komfortable, så er de så populære, at Jennifer Lopez f. 1969 ligefrem har skrevet en sang til sine Louboutin-stiletter.

I 2012 kollektionen er der stiletter med 16 cm hæl, så nu skal vi øve os endnu en gang i tilfælde af, at vi skulle være så heldige, at der ligger et par Louboutin stiletter på fødselsdagsbordet. Og hvis ikke der gør, så er det jo en god undskyldning for at købe en fødselsdagsgave til sig selv.

Byd på Louboutin stiletter til dig selv eller en, du holder virkeligt meget af her.

Læs mere om Christian Louboutin og mange, mange andre smukke vintagesko i Caroline Cox: ‘Vintage sko –en inspirerende rejse gennem det 20. århundredes designersko’.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Vintage. Bogmærk permalinket.

2 svar til Christian Louboutin –stiletternes konge

  1. Jytte Leth siger:

    WAU – For os som elsker stiletter OG kan bære dem/holde balancen !! 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s