De russiske ikoners dramatiske historie –kort fortalt

Hvad er et ikon? For en russisk ortodoks kristen er ikonet et helligt, religiøst objekt, som er fyldt med mystik, stor åndelig værdi og som endda kan udføre mirakler.

Begrebet ‘ikon’ (fra det græske εἰκών, der betyder billede) betegner særlige kunstværker –normalt malerier på træ- med religiøse motiver, indhold og brug. Det er mere end svært at finde et russisk-ortodoks hjem, der ikke har et ikon hængende eller stående. Mange hjem har endda såkaldte ‘Vinduer mod himlen’, hjørner i hjemmet, der er helliget familiens mest skattede religiøse billeder og som også bruges til bøn. Heller ikke den russisk-ortodokse kirke kan man forestille sig uden dens hellige afbildninger af Kristus, Jomfru Maria og andre religiøse symboler fra Biblen.

Den verdenskendte billedkunstner Henri Matisse forelskede sig hovedkulds i ikonet som symbol, mens han rejste i Rusland i begyndelsen af 1900tallet. Fuld af beundring for symbolværdien inkorporerede han ikonernes farver, silhuetter og kompositioner i sine egne værker og opfordrede samtidig andre til at skabe deres egne, moderne ikoner.

I dag betragter den russiske regering ikonerne som værende værdifulde for landets identitet. Derfor er det forbudt at eksportere ikoner ud af landet, der er mere end 100 år gamle. Sådan har det dog ikke altid været. I virkeligheden er de russiske ikoners historie lidt ligesom en god krimi: fyldt med fortællinger om forfølgelse, passioner, had, ødelæggelse, smugleri og en tilbagekomst til storhed til allersidst.

Ikonet har været en vital del af den russiske kultur og religion, siden det kom til landet fra det byzantiske rige sammen med den ortodokse tro i år 988. I det 15. århundrede populariserede og personaliserede ikonografen Andrei Rublev ikonet og gav det en blødere stil. Men allerede i det 17. århundrede ødelagde både Peter den Store og Katharina den Store rigtig mange gamle ikoner eller fik dem genopmalet i en for deres tid mere moderne stil.

Heldigvis overlevede ikonet den kongelige trussel. Og desværre viste den noget senere kommunistiske trussel sig at være langt, langt værre. Efter den russiske revolution i 1917, da den kommunistiske Røde Hær havde nedkæmpet Ruslands sidste tzar, begyndte kommunisterne en systematisk udryddelse af al religion og alle religiøse symboler. De jævnede utallige kirker med jorden, og med dem også utallige ikoner. Mange ikoner var belagt med metal, som meget passende kunne sendes videre til militærindustrien for at blive omsmeltet til våben til den Røde Hær. Senere opkøbte udenlandske diplomater og handelsfolk ikoner fra den Sovjetiske regering og fik dem fragtet ud af landet.

Menige russere kæmpede dog en brav kamp for at redde så mange ikoner som muligt. Mange af dem, der flygtede efter revolutionen, tog deres ikoner med sig. Nogle af disse emigranter, fx den ‘nye’ Rublev, Gregory Kroug, var selv ikonografer og genoplivede kunsten at male ikoner fra deres eksil i fremmede lande. Også de ortodokse russere, der blev hjemme, kæmpede for at beskytte deres religiøse afbildninger; de gemte ikoner i deres hjem eller forsatte med at udføre ikoner i det skjulte.

Da den Sovjetiske Union faldt fra hinanden i 1991 genvandt både religionen og ikonerne deres gamle status som værende en vital del af den russiske kultur. Ødelagte kirker blev genopbygget og værksteder, der producerede ikoner, skød op over hele landet.

I dag er der samlere til russiske ikoner over hele verden. For mange har de stadig meget stor, religiøs betydning. Men at de også findes i mange store samlinger og museer verden over vidner om, at ikonerne er bemærkelsesvær-dige kunstværker, der fanger et meget forskelligartet publikum med deres mysticisme og deres helt unikke, tidløse stil.

Der er næsten altid mange ikoner på auktion hos Lauritz.com. Find din egen favorit her.

Anastasya Partan gæsteblogger på LauritzBlog.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Varia. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s