Palmelamper –et dekadent, eksotisk indslag i vintermørket

Trænger du til lys i vintermørket og dagdrømmer du dig væk til eksotiske strande med palmer, azurblåt hav og kølige drinks med lyserøde paraplyer og stjernekastere? Så se med her.

Det er altid en hårfin grænse, hvorvidt noget er kitsch’et eller kikset. Møbler og kunst, der tidligere har været super moderne, bliver næsten altid på sigt mindst lige så umoderne. Enkelte ting går siden fra at være totalt umoderne til at blive kitch. Tænk bare på ryatæppet, porcelænsfigurerne, amagerhylden etc.

Palmelamper i mandshøjde med palmeblade, grene og stammer i messing hører klart også til kategorien af kitsch.

Mange af palmelamperne stammer fra Italien og Frankrig og er fra 1960erne/1970erne. Man kommer ufravigeligt til at tænke på gamle James Bond film. I virkeligheden bærer de voluminøse palmelamper dog reminiscenser fra 1930ernes mest dekadente natklubber som legendariske Cocoanut Grove i Boston,  der led så krank en skæbne, eller El Morocco på Manhattan. De er en blanding af Art Deco, en længsel efter fjernere himmelstrøg og en altid gældende hang til dekadence hos de få, men sofistikerede.

En række af palmelamperne stammer fra det parisiske interiørfirma Maison Jansen, grundlagt i 1880, som op gennem 1900tallet indrettede private hjem over hele verden hos de kendte og kongelige, bla. flere af kongefamilierne i Europa og Det Hvide Hus i 1960erne under John F. Kennedy. Ud over at indrette i særlige stilarter, specialiserede firmaet sig også i producere særlige, eksklusive interiørgenstande som fx lamper.

Palmelamperne i messing er svulstige, glamourøse, humoristiske og har masser af bling-bling; de er kitsch, når det er bedst. Og så er de stærkt eftertragtede lige nu. Det skyldes sikkert flere ting, men et par tendenser springer i øjnene: dels har vi de senere år set en nærmest eksplosiv interesse for belysning generelt og for lamper med en skulpturel effekt i særdeleshed. Lamper er nærmest blevet kunst.

Og dels søger vi mere og mere det unikke. Vi er blevet mere passionerede omkring indretningen af vores hjem i takt med, at verden omkring os igen er blevet usikker. Vores hjem er vores helle i en hektisk dagligdag. Og det skal udtrykke, hvem der bor der. Er du til fest og farver? Har du humor og er du åben for impulser fra mange steder, så kan en palmelampe måske hjælpe dig til en helt unik indretning?

Du kan trække stemningen fra din bedste charterferie frem i vintermørket. Få lidt fiktiv natur ind i stuen. Palmelamperne er fantastiske til at give en humoristisk, skæv kontrast til en ellers lidt nordisk, minimalistisk indretning, men man kan også ‘go all in’ og indrette sig med masser af farver, forskellige materialer, stilarter mm. og få en i sandhed unik indretning.

Eller måske bare pifte stemningen lidt op i kantinen eller på kontoret? De er under alle omstændigheder blikfang og et oplagt samtaleemne.

Se om vi har kitschede palmelamper på auktion lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Belysning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s