B&O –elektronik eller design?

B&O blev opkaldt efter stifterne Peter Bang og Svend Olufsen, der oprettede firmaet i Struer i 1925 med et fædrende lån i ryggen. I dag er designet fra det vestjyske firma kendt over hele verden og især Jacob Jensens design for B&O fra 1960erne og 1970erne og David Lewis‘ fra 1980erne har inspireret designere helt frem til i dag.

Nogle af verdens mest solgte elektronikprodukter i dag bærer tydelige reminiscenser fra B&Os design; ingen nævnt, ingen hængt ud.

Men B&O har ikke altid været banebrydende. Og går man dem lidt på klingen, så skyldes deres succes måske i virkeligheden PH; lysmesteren, der også var samfundsrevser og forkæmper for demokratisk design til arbejderklassen.

I hvert fald havde TV- og radio-fabrikanterne –også B&O- tilbage i 1954 fået lov til at udstille på Snedkerlaugets årlige udstilling. Det var den gang, TV-apparater og radioer var pakket ind i en kasse af træ. Det gjorde de dog ikke ustraffet. Poul Henningsen 1894-1967 gav nemlig radiokabinet-formgiverne råt for usødet i sin anmeldelse af udstillingen i tidsskriftet ‘Snedkermesteren’:

‘Rundbuet og tykmavet med sving, svaj og krummelurer, ofte sammensat af de mest forrykte træsorter behængt med plastic og messing, så man kan brække sig over at se så megen talentløshed samlet på ét sted. Den gammeldags lokumsdør i sin mest stupide form er forbilledlig anvendt som inspirationskilde for tremmeværket i næsten alle højttaleråbninger, råbende mod skyerne om dog at fuldende værket ved at sætte spand og avispapir i kassen, som paradoksalt nok rummer en af vor tids største tekniske vidundere.

Det er simpelt hen en fornærmelse mod folk, som værdsætter moderne møbler, at tvinge dem til at købe disse monstrummer for at nyde det store kulturgode, radioen er. Er det fiskehandlere eller kartoffelgrosserere, som i deres fritid sysler med at tegne disse ting? Arkitekter kan det da ikke være’.

Kritikken var illustreret med B&Os flagskib det år, modellen Grand Prix. Det gjorde ondt i Struer.

I 1958 designede Helge Frank Morthensen så verdens første moderne design-radio, model Mini Moderne 514K. Siden gik det stærkt.

I dag sælger vi både moderne og vintage B&O på auktion, for der er altid købere til elegant tidløst design, men også samlere til de sjældne og smukke radioer fra første halvdel af 1900tallet.

Se alt B&O på auktion lige nu.

Dette indlæg blev udgivet i Elektronik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s