Lisa Larson -dyr og dejlig

Herhjemme kender mange af os Knud Kyhns dejlige dyrefigurer i stentøj eller måske Knud Basses, men hvor mange kender sven-ske Lisa Larsons dyrefigurer? De er helt fantastiske. Og et stort samlerobjekt; ikke blot i Sverige, hvor hun hører hjemme. Men hun er faktisk ikke så kendt i Danmark. Ikke endnu i hvert fald.

Lisa Larson er født i 1931 i Härlunda, som ligger i Småland. Og uddannet på skolen i Göteborg med det skønne navn: Slöjdforeningens Skola i begyndelsen af 1950erne. I rigtigt mange år derefter arbejdede hun på den svenske porcelænsfabrik Gustavsberg under Stig Lindberg, måske Sveriges mest berømte keramiker overhovedet. Ikke at Lisa Larson arbejdede i samme stil som Stig Lindberg. Hendes stil er nemlig ganske særlig og helt unik.

Siden 1981 har hun arbejdet freelance for blandt andre Rosenthal, Kooperativa Förbundet og Åhléns.

Hun har også lavet vaser og krukker og andet almindeligt keramik som alle andre keramikere. Men hun er mest kendt for alle de fantastiske dyrefigurer, hun har lavet gennem tiden. Både nordiske dyr fra vores egen skandinaviske natur som hunde, katte, køer, heste, elsdyr, ræve, harer og bjørne, men også eksotiske dyr fra fx det afrikanske kontinent som giraffer, elefanter, løver og kameler.

Hvor Knud Kyhn gjorde meget ud af at gøre dyrene så naturtro som muligt, han studerede bla. dyrenes mimik og bevægelser i zoologiske have, så gør Lisa Larson det modsatte: hendes dyr er karikerede og stiliserede med smilende munde og glade øjne. Hun fremhæver et særligt træk, som så overdimensioneres, fx bulldoggens hoved, giraffens hals eller koens mave.

Lisa Larson er stadig i fuldt vigør og hendes keramiske arbejder er på vej til at få en renæssance sammen med alle de andre retrotrends, der ligger i tiden. Hun er så hot, at førende svenske trendeksperter udpeger Lisa Larsons nye ting som noget af det mest interesante på årets designmesse.

Man kan ikke undgå at blive i godt humør af Lisa Larsons dyrefigurer. Se her om vi har nogle på auktion lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunstindustri. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s