Nanna Ditzel –kvinde i en mandeverden

Nanna Ditzel 1923-2005 var kvinde i en stærkt mandsdomineret branche og tid, møbel- og designbranchen i midten af 1900tallet. Det har heldigvis ændret sig siden og nu er der lige så mange dygtige kvindelige som mandlige designere. Men for 50-60 år siden var det anderledes.

Nanna Ditzel blev meget utraditio-nelt uddannet møbelsnedker under krigen og tog afgang fra Kunsthåndværkerskolens møbelafdeling i 1946 som møbelarkitekt – bare 23 år gammel. I en kortere periode studerede hun under Kaare Klint på Kunstakademiets Møbelskole.

Samme år som hun blev færdig-uddannet startede hun og manden Jørgen Ditzel deres eget designfirma i København. Det gav nogle meget travle år i begges liv. Efter Jørgen Ditzels alt for tidlige død i 1961 stod Nanna Ditzel pludselig alene med tre små børn og et design-firma. I 1968 flyttede hun til London, fordi hun havde mødt og forelsket sig i den tyskfødte direktør Kurt Heide. Sammen åbnede de et stort møbelhus kaldet Interspace i Hampstead i 1970.

Nanna Ditzel var helt utrolig alsidig og designede alt fra møbeltekstilet Hallingdal, der i dag produceres af Kvadrat, smykker for Georg Jensen og møbler til service, ure og farverne på IC3-togenes inventar. Af samme årsag arbejdede hun også med mange forskellige materialer og hun mestrede dem alle sammen.

Hun eksperi-menterede med mange nye materialer gennem hele sin karriere, selv da hun var højt oppe i årene og hun var ikke bange for fejlslagne forsøg. Hendes motto var: tre skridt frem og to tilbage, er stadig et skridt frem.

Hendes stil var organisk, blød og feminin og hun løste altid et praktisk behov med sit design, gerne med udgangspunkt i, hvad hun selv manglede i hverdagen. Hendes design var aldrig design for designets egens skyld. Samtidig var hun selvfølgelig inspireret af tiden og omgivelserne, fx amerikanske Ray og Charles Eames, der på mange måder var banebrydende og inspirerede en lang række designere over hele verden.

Selv som aldrende møbelarkitekt skabte hun møbler, vi allerede i dag betegner som klassikere, fx Trinidad stolen, som er solgt i mere end 1.000 eksemplarer om måneden siden starten i 1993. Alle kender nogen, der har Nanna Ditzels Trinidad stole omkring spisebordet.

Hun har modtaget nærmest et utal af priser for alle sider af sit design, for møblerne, for smykkerne, for tekstilerne etc.

Se Nanna Ditzel på Lauritz.com lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s