PH og pianoet

Poul Henningsen 1894-1967 er kendt over hele verden for sine smukke lamper og sin helt særegne belysningsfilosofi, som i 1920erne revolutionerede det elektriske lys, som ellers havde været regnet for koldt og kunstigt.

Men som vi også tidligere har skrevet på disse sider, så var lamper ikke PHs eneste passion. Dels var han samfundsrevser og –kritiker, revyforfatter og  skribent, men han designerede også en række møbler og bla. et helt fantastisk –og sjældent- flygel, som vi lige nu har et eksemplar af på auktion. For første gang nogensinde.

I 1931, fem år efter den første PH-lampe så dagens lys, tegnede Poul Henningsen et flygel til det lille hjem. Det kan stadig stå i et lille hjem, men det er ikke for den lille pengepung. Selvom det netop fra PHs side var tænkt til at skabe musik –særligt jazz- i de små rækkehuse rundt omkring i forstæderne. Folket havde godt af musikalsk opdragelse såvel som designmæssig opdragelse. I ca. 30 år efter formgivningen blev der produceret et par flygler om året; dvs. ca. 70 i alt.

Der er langt fra designet af et klassisk flygel til PHs. Det var selvsagt meningen. Inspirationen kom bla. fra maskinindustrien og PH ønskede inderligt at trække flyglet ud af fortidens skygge og tunghed og ind i maskinalderen, som prægede tiden mellem de to verdenskrige.

Da PH præsenterede sit flygel for offentligheden fik det en mildt sagt blandet modtagelse, men sådan er det jo ofte med paradigmeskift; også på designfronten. Der var vist også lagt mere vægt på design end på lyd.

Byd med her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s