Knud Kyhn –dyr, dyr og flere dyr

Knud Kyhns 1880-1969 onkel var en af de sidste guldaldermalere, nemlig -som efternavnet antyder- Vilhelm Kyhn, der er kendt i dag for friluftsmalerier og landskaberne fra Himmelbjerget.

Knud Kyhn selv blev uddannet på Kunstakademiet og på Kunstnernes Fri Studieskoler, der måske ikke er så kendte, men som var i opposition til Kunstakademiet, oprettede af bla. Laurits Tuxen og P. S. Krøyer og frekventeret af bla. Fynbomalerne Johannes Larsen, Fritz Syberg m.fl. Stilmæssigt fornemmer man også et vist slægtskab mellem Knud Kyhn og Fynboerne: naturen, dyrene, farverne og de lidt skitseprægede streger.

Knud Kyhn var både keramiker, maler og tegner. Han holdt af at skildre dyr; elefanter, aber, hjorte, flodheste, heste, bjørne og mange, mange andre. Selv på hans smukke landskabsakvareller sniger dyrene sig ind: køer, fugle og heste.

Hans figurer er meget livagtige og der ligger grundige studier af dyrs mimik og bevægelser bag. Bla. i zoologisk have.

Hans tredimensionelle figurer var altid i glaseret stentøj, men med forskellige, meget spændende glasurer. Der er jo det særlige ved glasurer, at de aldrig bliver helt ens efter brændingen. Den samme figur kan fuldstændig ændre udseende med en ny glasur. Særligt sung-glasuren blev en af Kyhns foretrukne.

Hos Den Kongelige Porcelænsfabrik var Kyhn med fra starten af deres stentøjsproduktion. I et halvt årti i begyndelsen af 1900tallet var Knud Kyhn med til at eksperimentere med særligt glasurer. Det gjorde faktisk Knud Kyhn til en af pionererne i Den Kongelige Porcelænsfabriks stentøjsproduktion, som op gennem 1900tallet blev utrolig populær og som lige nu oplever en renæssance.

Knud Kyhn nåede at arbejde for både Den Kongelige Porcelænsfabrik, Kähler og Bing og Grøndahl.

Men Knud Kyhn var sammen med Axel Salto og Jais Nielsen de store kunstnere hos Den Kongelige Porcelænsfabrik i starten af 1900tallet. Det var de tre herrer, der gjorde stentøjet populært herhjemme. Og lige nu er der en fornyet interesse for dyrefigurer generelt, særligt de store og sjældne.

Se om vi har akvareller eller figurer af Knud Kyhn på auktion lige nu.

Læs mere om Knud Kyhn og alle de andre kunstnere og keramikere knyttet til Den Kongelige Porcelænsfabriks stentøjsproduktion i det fuldkomment fantastiske værk: Leif Lautrup Larsen:Stentøj.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst, Kunstindustri. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s