Er barokken barok?

Selvom der har sneget sig lidt flere farver og mønstre ind i de danske hjem de sidste par år, så hylder vi stadig minimalismen og arven efter funktionalismen; vores klassiker-arkitekter, der skrællede ind til benet og fjernede al unødig pynt, alle udskæringer og al forgyldning og farvelægning.

Kan vi overhovedet værdsætte tidligere tiders voluminøse stilarter i vores minimalistiske verden eller er barokken blevet for barok?

Vi skal helt tilbage til 1600tallets Italien for at finde udspringet til barokken som stilart. Den katolske kirke forsøgte med en modrevolution at vinde noget af det tabte tilbage efter Luthers reformation. Derfor ses noget af det ypperste indenfor barokken i kirkebyggeriet: man ville for alt i verden imponere folket, vise hvor storslået og pragtfuld kirken og religionen var.

Det udmøntede sig i en overdådighed i dekoration og udførelse, som man ikke tidligere havde set. Selvsagt inden for kirken, men også konger og kejsere så hurtigt muligheden for at profilere sig selv gennem pragtbygningerne, pragtmøblerne, pragtspejlene og pragthaverne. Ludvig den 14. i Frankrig var ingen undtagelse. Mens han byggede slottet Versailles beskæftigede han alene til byggeriet af slottet næsten 40.000 mand. Dertil kom anlæggelsen af det imponerende haveanlæg.

Som ofte, når en stilart langt om længe nåede vores nordlige breddegrader, var den stilnet lidt af. Det gjaldt også barokken. Stilen var stadig svulstig, dekorativ, farverig og overdrevet, men trods alt mindre voldsom end i Italien og Frankrig. Stilen kom også først til Danmark omkring 1660, nemlig samtidig med indførelsen af enevælden. Den enevældige konge havde som de andre landsoverhoveder rundt omkring i Europa behov for at manifestere sin magt ved at omgive sig med pomp og pragt. Senere efterlignede adelen den kongelige smag for svulstige dekorationer og senere igen fulgte de lavere dele af befolkningen.

Barokken blev afløst af rokokoen, som blev den sidste af stilarterne, der udelukkende var beregnet til at profilere kejsere og konger rundt omkring i Europa. Derfra blev det andre, der satte standarden for moden.

Barokken er kendetegnet ved helt fantastisk træskærer-arbejde. Dekorationerne på borde, skabe, stole og spejle var mange og pompøse. Mange møbler var forgyldte eller med indlagt intarsia i fx skildpadde og ibenholt. Det var møbler af meget høj kvalitet. Det er også derfor, at en række af disse møbler har overlevet 3 århundreder, tidens tand, modens skiften og ændrede krav til komfort.

I dag ville vi nok ikke indrette en hel stue i barok-stil. Men en enkelt stol eller et krus med sølvlåg er med til at give både kant og historie til vores ellers så moderne indretning. Det er i kontrasterne, at spændingerne opstår. Hvis ikke vores hjem skal ligne et møbelkatalog, er det vigtigt at supplere med lidt af historiens vingesus. Eller måske bor der bare en lille konge eller kejser i maven på dig, som har behov for at være svulstig for at råbe: her kommer jeg!

Se møbler fra barokken eller i barokstil på auktion lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Antikke møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s