Lys i mørket –stager til vinterens lange aftner

Når de mørke aftner starter allerede kl. 15.30, som de gør for øjeblikket, så har vi behov for at omgive os med levende lys, gerne i form af samlinger af smukke stager. Alt efter smag kan stagerne være antikke og i poleret messing eller tin, i plastik i pangfarver, minimalistiske i rustfri stål eller måske med reflekterende, originale prismer? Det kommer an på, om de skal spille op til eller være i kontrast til resten af indretningen.

Der er altid masser af stager på auktion, så det er bare at plukke efter smag og pengepung.

Her er et skønsomt udvalg:

Bjørn Wiinblads 1918-2006 stil er altid genkendelig og man bliver aldrig træt af hans fine, feminine streg og farveskala. Stagerne har form som ryttere og er lavet i fajance, som var et af Wiinblads foretrukne materialer Bjørn Wiinblad. De er næsten en halv meter høje og vil live op i enhver vintertræt stue.

Grann & Laglye eksisterede fra 1886 til 1960; det var en stor Københavnsk sølvvarefabrik, som bla. producerede smykker og stager. Sølvgenstandene er stemplet med et GL monogram. Stagerne her er i skøn Art Deco stil; en stilperiode, der så småt viser tegn på en ny renæssance. Stagerne er fra 1933; altså fra før der blev mangel på sølv pga krigen.

De fine, engelske vægstager af messing og glas hang i togkupeerne i de britiske tog i slutningen af 1800tallet. Det er ægte nostalgi og historie. Vægstagerne er til stearin så man kan kun forestille sig, hvordan togkupe’erne har lugtet af røg og stearin.

Den svenske almuestil bliver ved med at være populær, særligt genstande i træ malede og dekorerede i smukke almuefarver. Disse er ikke så gamle, måske var starten af 1900tallet, men ikke desto mindre vil de skabe svensk hygge i et hvilket som helst dansk hjem.

Girandolen med plads til tre lys har en kvindefigur i lette gevandter som stand. Hun holder en forgyldt rose. Stagen er i bronze, som mange af de luksuriøse girandoler var tilbage i 1700tallet, hvor de kom på mode hos aristokratiet i Frankrig. Stagen her er dog slet ikke så gammel. Men den er stadig dekorativ og en spændende kontrast til fx et minimalistisk hjem.

Endelig kan en umage samling messingstager næsten alene skabe stemningen i en hel stue. Stgerne her er gamle, fra 16-1700tallet og har derfor masser af den helt rigtige patina og slitage. De har været brugt gennem 3 århundreder som de vigtige daglige brugsgenstande, de var. I dag er de mest til pynt.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Varia. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s