Michael Ancher –et tidsbillede af dansk kultur

Det er for tiden så vældig populært med moderne kunst; abstrakt, farverig, foto, tegneserie, street art og meget andet, at vi måske lidt glemmer den smukke, ældre billedkunst, som er en del af vores fælles kulturarv på linie med historien, religionen og arkitekturen.

Vi bør skatte vores kulturarv, for den er med til at definere, hvem vi er i dag. Derfor bør vi også skatte vores billedkunst fra tidligere tider.

Heldigvis holder mange af os stadig meget af Guldaldermalerne, Bornholmerne, Fynboerne og måske især Skagensmalerne? De sidste tre kunstnersammenslutninger malede og levede deres liv i tiden omkring 1900. En tid, hvor forandringerne i vores samfund var enorme, hvor den moderne tid pressede sig på og hvor alt fra smag, beklædning, erhverv, håndværk, materialer og arkitektur ændrede sig radikalt.

Derfor rummer kunsten fra den tid en lang række fortællinger om livet i Danmark før industrirevolutionen nåede ud blandt menigmand. Den er den tids fotografier.

Skagensmalerne er kendt over den ganske verden for at indkapsle den særlige stemning omkring Skagen i tiden op til 1900. Lyset, fiskerne, de smukke kvinder i lange, flagrende gevandter, men også de fattige, den døende og sorgen.

Michael Ancher 1849-1927 var en af dem, der var bedst til at nå hele paletten rundt.

Omkring 1880erne var Skagen blevet et samlingssted for kunstnere, der var inspirerede af fransk kunst på den tid. Michael Ancher fra uddannet fra Kunstakademiet og kom første gang til Skagen i 1874 som 25-årig.

Han skildrede livet på Skagen mere dramatisk end de andre Skagensmalere: døden, redningsaktionerne for fiskerne på havet og i det hele taget fiskernes barske liv. Men han skildrede også med stor følsomhed en lang række personer på Skagen i form af portrætter; både af smukke unge kvinder, ældre, agtværdige herrer og fiskere, der var vejrbidte af det hårde fiskerliv.

Michael Ancher var gift med smukke Anna Ancher (født Brøndum), der af mange regnes for en endnu bedre maler end hendes mand.

Michael Ancher blev i øvrigt Ridder af Dannebrog i 1894.

Byd på Michael Ancher på Lauritz.com nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s