Ray og Charles Eames –når 1 + 1 = 3

I særlige tilfælde taler vi om arkitektpar i stedet for en enkeltstående arkitekt. Arkitektparrene yder ofte mere i fællesskab end de kunne have gjort hver for sig; de har simpelthen en synergieffekt.

Berømte arkitektpar tæller navne som Hanne og Poul Kjærholm, Nanna og Jørgen Ditzel og ikke mindst Ray og Charles Eames; måske verdens mest berømte arkitektpar?

Hverken Ray eller Charles Eames blev færdiguddannede. De skulle have været uddannede inden for henholdsvis kunst og arkitektur, men der var andre ting, der trak. Ikke mindst hinanden. Charles havde været gift før, men flyttede sammen med Ray til Los Angeles, hvor de boede og arbejdede sammen resten af deres liv. Og hvor de designede og byggede deres private hjem, som i dag står som et ikon inden for bygningsarkitekturen.

I starten af 2. verdenskrig begyndte de at eksperimentere med krydsfiner, fiberglas og plastik sammen med en anden verdensberømt herre, den finske arkitekt Eero Saarinen. Charles Eames var inspireret af Eeros far, Eliel Saarinen, der også var arkitekt, og Charles og Eero udviklede et nært venskab og arbejdsmæssigt fællesskab gennem årene.

Eames-parret kom frem som en komet på designhimlen på et tidspunkt, hvor industrielt design var på vej til sit højeste og der forskedes og undersøgtes på livet løs. Både hvad angår materialer, der ikke tidligere havde været brugt til møbelproduktion, men også hvad angår former. Man spændte buen til det yderste for at finde grænserne for, hvad der kunne lade sig gøre. Ray og Charles Eames førte an i denne proces. Så det er næppe noget under, at de i midten af 1980erne blev kåret til verdens mest indflydelsesrige arkitekter, selv om vi herhjemme måske helst havde set, at det var en af vores, Finn Juhl eller H. J. Wegner fx.

Som flere af vores egne møbelarkitekter arbejdede Ray og Charles Eames meget med krydsfiner, men også med glasfiber. Begge dele kunne formes på utallige måder til diverse skalstole, fx Eames Lounge, DSW, Rocker etc. Det er alle stole, der er ekstremt populære for tiden. Man kan ikke åbne et boligblad, uden at støde på Eames’ stole mindst 3-4 steder.

Stolene produceres i dag i plastik. Måske det får priserne til at stige på de originale i glasfiber? Det bliver interessant at følge.

Der er altid mange møbler af Eames-parret på auktion på Lauritz.com. Se udvalget her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s