Hans Emil Hansen aka Emil Nolde

Hans Emil Hansen født i nærheden af Tønder i 1867. Det kunne være hvem som helst og det siger måske ikke en så meget. Men skriver jeg derimod Emil Nolde født i landsbyen Nolde i nærheden af Tønder og taget navn efter landsbyen, så ringer klokkerne. Emil Nolde 1867- 1956 er nemlig en af vores og Tysklands helt store, ekspressionistiske kunstnere fra første halvdel af 1900tallet.

Som mange andre kunstnere ændrede han navn for at kunne komme ud i verden med sin kunst. I virkeligheden var Nolde slet ikke uddannet billedkunstner, men træskærer og designer i Flensborg. Efter endt uddannelse rejste han meget, blandt andet så langt væk som Japan og Kina. Tilbage i Europa slog han sig ned i Berlin om vinteren og på Als om sommeren. Han giftede sig med skuespillerinden Ada Vilstrup.

Det var ikke de letteste tider at være billedkunstner eller bare kunstner generelt i. Særligt ikke i Tyskland. Emil Nolde hørte blandt dem, der blev pålagt forbud mod at male i 1941 af nazisterne. På trods af, at Emil Nolde var medlem af det nordslevigske NSDAP og nærede store sympatier for nazismen generelt. Men hans kunst var –ifølge nazisterne- ‘entartet’; degenereret eller sygeligt dekandent. Nazisterne holdt af kunst, der understøttede den tyske folkesjæl; ikke af hverken ekspressionisme eller den avantgardistiske kunst.

Konsekvensen blev blandt andet, at Emil Nolde gik over til at male akvarel i stedet for olie, fordi oliemalingen lugtede fælt og risikerede at afsløre hans dunkle forehavende. 1300 akvareller eller ‘umalede billeder’, som han selv kaldte dem, blev det til under 2. verdenskrig.

Eml Noldes stil er nok noget udansk med mange og kraftige farver og i en årrække var motiverne meget religiøse.

Emil Nolde var en kort periode medlem af den tyske kunstnersammenslutning Die Brücke, men brød sig ikke om ensretningen og begrænsningen af sin kunst. Og meldte sig hurtigt ud igen.

Han fik i slutningen af sin karriere en lang række hædersbevisninger.

Det er sjældent, at der er originale Emil Nolde værker på danske auktioner, men se om der er på Lauritz.com lige nu.

(Fotos er fjernet fra denne blog pga Copy-Dan)

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s