Emaljeskilte –deres vægt værd i guld?

Måske I allerede har lagt mærke til det? De gamle reklameskilte for alskens sager fra rejser med Amerikalinien, vaskerpulver og kaffe til margarine og gummistøvler går for skyhøje summer på auktion for øjeblikket.

Mange af dem er også vanvittigt smukke. Det var den gang, en reklame for et produkt samtidig var kunst. Gad vide om de reklamer, vi ser rundt om os i dag, også betragtes som kunst om 50 eller 100 år? Eller om de bare forsvinder ud i glemslen, fordi de er elektroniske?

I hvert fald var der en særlig stil, en særlig enkelhed og et særligt tydeligt budskab på de gamle reklame-emaljeskilte, som vi holder meget af i dag. Det var dengang, verden var til at forstå. Hvor ting var sorte eller hvide.

Nogle af reklameskiltene er flere generationer gamle, altså fra før de fleste af os blev født. Alligevel kender vi stadig slogans’ne fra reklamer for produkter, vi har aldrig smagt, røget eller gjort rent med. ‘Det er Danmarks, der duer’, ‘Det Richs, der drik’s’, ‘Han vil heller, han vil heller, han vil meget, meget heller ha’ en Star’ eller ‘Medova te ta’r trætheden’.

De mest sjældne emaljeskilte som det for Svenska Amerikalinien eller det for Adamas  bydes op af samlere, der søger efter det unikke og sjældne; det som ingen andre har. Det er derfor, vi ser, at buddene går amok sidste 10 minutter af en auktion. Samlerne mangler måske lige dette ene skilt i deres samling og hvis to samlere mangler dette ene skilt, så må de jo blive ved med at byde om kap. Til glæde for en sælger. Men forhåbentlig også for den samler, der vinder auktionen og føjer det længe ventede trofæ til samlingen. Alle er jo jægere på hver deres måde. Nogle jager dyr eller karriere eller lykke; andre bliver lykkelige af at jage Kay Bojesen legetøj, asiatiske Armand Marseille dukker, sjældne møbelklassikere eller gamle, danske emaljeskilte. God jagt.

Se om der er reklameskilte eller emaljeskilte på auktion på Lauritz.com lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Varia. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s