Henri Toulouse-Lautrec –en gigant i en for lille krop

De parisiske saloner i slutningen af 1800tallet, rødvin, forlystelser, kabaretter, danserinder med mamelukker, dekadence og det frie bohemeliv. Henri Toulouse-Lautrec 1864-1901 holdt af livet omkring Montmartre og i næsten 20 år forlod han stort set aldrig området. Han var en fabelagtig skildrer af det parisiske natteliv og han evnede som ingen anden at skildre stilen, stemningen, personerne og tiden op mod 1900tallets begyndelse. Det kan man ved selvsyn konstatere på den stort anlagte udstilling ‘Den menneskelige komedie’ om Toulouse-Lautrecs grafiske værk på Statens Museum for Kunst.

I virkeligheden tilhørte Toulouse-Lautrec det franske aristokrati som ældste –og eneste overlevende- søn af greveparret Alphonse de Toulouse-Lautrec-Monfa og Adèle Tapié de Celeyran. Alphonse og Adèle var fætter og kusine. Konsekvensen heraf for Henri var bla. at han led under en række fysiske skavanker; bla. dværgvækst i nederste del af kroppen, men ikke i øverste. Som fuld udvokset var Toulouse-Lautrec kun 1,54 meter høj og led under en række skvavanker, der voldte smerter. Der var altså en masse ting, han ikke kunne.

Toulouse-Lautrec blev alt til trods både en væsentlig post-impressionistisk maler på linie med Van Gogh og Gauguin og en stor illustrator og grafiker. En mester indenfor den særlige stil, art nouveau’en repræsenterer. Toulouse-Lautrec var stærkt tiltrukket af Montmartre og hele den parisiske, bohemeagtige livsstil. Montmartre var jo på den tid en magnet for kunstnere, forfattere og filosoffer. Og for prostituerede. Toulouse-Lautrec faldt særligt for en rødhåret model, som gik igen i mange af hans værker. Bla. på plakater for Moulin Rouge.

På Statens Museum for Kunst kan man nu og frem til midten af februar 2012 se udstillingen ‘Den menneskelige komedie’ med netop Toulouse-Lautrecs grafiske værker og plakater.

Se om der er reproduktioner af Toulouse-Lautrecs værker på auktion på Lauritz.com.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s