Drakabygget – havfruemorderens svenske hjem

Den danske multikunstner og rebel Jørgen Nash 1920-2004 er nok mest kendt for besynderlige happenings som at hugge hovedet af hele Danmarks vartegn ved Langelinie Den Lille Havfrue. Eller: vi tror, det var ham. Det er aldrig blevet bevist, at det rent faktisk var Jørgen Nash, der halshuggede fruen, men det gør jo kun historien endnu bedre. Og så gik den endda verden rundt. Mere kan en protestkunstner næppe bede om.

Jørgen Nash er eksemplet par excellence på en ægte rebel fra 1960erne og 70erne. Tiden var til opgør med normerne og oprør mod det etablerede samfund. Den historie kender vi så godt. Den var den samme over det meste af den vestlige verden.

Hvad måske ikke så mange ved, så var Jørgen Nash faktisk bror til en anden meget berømt dansk kunstner, nemlig Asger Jorn. Asger Jorn er kendt for store abstrakte malerier med masser af drama og for meget, meget smuk grafik, både i sort/hvid og farvelagt. Han har sit eget museum i Silkeborg –Museum Jorn– i midten af Jylland, hvis I skulle komme på de kanter. Det er værd at se.

Jørgen Nash oprettede sammen med broderen i 1960 en meget berømt –og berygtet- kunstnerkoloni i det sydlige Sverige; en firlænget bondegård kaldet Drakabygget –Frihedens værksted. Gården blev både drevet som kunstnerkoloni og som landbrug med dyr og dyrkning af grøntsager. Jørgen Nashs kone Lis Zwick, som selv er kunstner, har efter Nashs død drevet gården videre.

Alverdens kunstnere og rebeller fra tiden kom i kortere eller længere tid på Drakabygget for at arbejde på Frihedens værksted, for at blive inspireret af andre kunstnere og for sammen at dyrke 1960ernes idealer. Blandt de kendte kunstnere, der boede i Sydsverige hos Lis Zwick og Jørgen Nash, var Sven Malvin, Jens Jørgen Thorsen, Tom Krøjer, Yoshio Nakajima, Helmut Sturm, Mette Arre og Ottmar Bergmann for blot at nævne nogle ganske få. Adskillige hundrede kunstnere havde gennem tiden en tilknytning til Drakabygget.

Man forsøgte at genoplive ideen om Drakabygget i 2002 med Drakabygget Kunsthal, men måske tiden trods alt er løbet fra de tanker og ideer, der prægede 1960erne? Ideerne om frihed er selvsagt stadig vigtige, men i dag eksekveres de nok på anden vis. I hvert fald evnede kunsthallen ikke at trække publikum nok til deres ellers meget afvekslende udstillinger og kunsthallen lukkede igen i 2008. Desværre, for historien om rebellerne –særligt Jørgen Nash- er jo værd at fortælle.

Der er heldigvis altid masser af kunst på Lauritz.com af kunstnerne fra Drakabygget. Byd fx på værker af Jørgen Nash.

(Fotos er fjernet fra denne blog pga Copy-Dan)

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s