Kan man få for mange vaser?

Nej, vil den ene halvdel af befolkningen helt sikkert sige. Så her kommer et skønsomt udvalg til at blive inspireret af.

Er du til fransk landstil, retro, minimalisme eller noget helt fjerde; der er altid vaser, der kan fuldende eller give kontrast til indretningen. Det er ofte inspirerende blot at se en hel række genstande, der alle har en fællesnævner –at være en vase-, men ellers er ligeså forskellige som nat og dag.

Tove Anderbergs f. 1942 keramik er altid yndefuld. Man er slet ikke i tvivl om, at hun er inspireret af naturen, blomster, blade mm. Hendes skåle og vaser er meget, meget tynde i skærven, så man næsten bliver bekymret for, om de knækker, hvis man kigger lidt for kraftigt på dem.

Jo Hahn Locher 1876-1960 er måske ikke så kendt som fx Fanny Garde eller Effie Hegermann-Lindencrone. Alle tre har lavet nogle meget smukke vaser i porcelæn med udskårne dekorationer med blomster og blade. Jo Hahn Locher var datter af maleren Carl Locher og hun har da også dyrket blomstermaleriet ved siden af det blomster-dekorerede porcelæn.

Vasen af klart og grønt glas har fine fisk i dekorationen, så man ikke behøver komme levende fisk i den. Den er formgivet af Edwald Hald for glasværket Orrefors, der ligger i det østlige Småland. Orrefors har lagt navn til utallige smukke vaser og andre ting i glas. Mange kunstnere har været tilknyttet værket, bla. Carl Fagerlund, Anne Nilsson og Edward Hald.

Lyngby-vasen er vældig populær for tiden, særligt de store vaser. Den riflede vase stammer fra Lyngby Porce-læn, der egentlig hedder Porcelænsfabriken Danmark. Porcelænsfabriken Danmark er nok mest kendt for Danild serien, der igen er blevet populær, fordi serien er indbe-grebet af dansk sommerhusstil i 1960erne og -70erne. Det er ren retro.

Axel Salto fordrer ikke den store introduktion. Er du vildt forelsket i hans keramik uden at være velhavende, så er der chance for at købe hans værker til en trods alt overkommelig pris, hvis de er produceret i flere eksemplarer for fx Den Kongelige Porcelænsfabrik som den smukke, blå vase her.

En horndekoreret vase fra Kähler er noget helt særligt. Man kan altid spotte den på lang afstand. Kähler værkstedet har mere end 150 år på bagen. Mange designere har været tilknyttet i kortere eller længere tid, så stilen har vekslet meget. Men den hornbemalede vase er en klassiker. Det hedder horn-dekoreret, fordi malerne brugte et ko-horn med et hul i spidsen, hvorigennem glasuren løb. Det giver den særlige bløde, lidt udflydende dekoration.

Den sidste vase er formgivet af Carl Harry Stålhane for Rørstrand. Carl Harry Stålhane var en meget berømt, svensk keramiker, der arbejdede for Rörstrand i mere end 40 år. Efter 40 år gik han selvstændig og åbnede eget værksted, Designhuset. Mens han var hos Rørstrand eksperimenterede han bla. med forskellige slags ler fra omgivelserne lige omkring Rørstrand.

Se alle vaser på Lauritz.com lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Keramik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s