Maskernes mester –Egill Jacobsen

Egill Jacobsen 1910-1998 havde en sammenhængende kunstnerkarriere på ikke mindre end 70 år. I næsten alle halvfjerds år var Egill Jacobsen tro mod sin stil. Han malede masker. Skiftet til maskerne kom efter en tur til Paris, hvor han mødte Picasso; et møde, der fik afgørende indflydelse på Egill Jacobsens karriere.

Egill Jacobsen var en af pionererne i den danske modernisme fra 1930erne og frem. Han var medlem –om end et af de mere stille af slagsen- af CoBrA-bevægelsen, der også talte så prominente navne som Carl-Henning Pedersen, Henry Heerup og Asger Jorn. Egill Jacobsen var stærkt politisk engageret på venstrefløjen, først i DKP og senere i Socialdemokratiet. Han havde et stort behov for fællesskab. Også CoBrA-bevægelsen, som Egill Jacobsen var med til at danne i 1948, byggede på kommunismens idealer.

Man kan aflæse Egill Jacobsens humør og hans stillingtagen til verden omkring sig i hans kunst. Det er fx meget tydeligt på Egills masker, når 2. verdenskrig trænger sig på; maskerne –og dermed Egill Jacobsen- bliver dystre og deprimerede. Efter krigen bliver maskerne optimistiske igen.

På samme vis kan man aflæse Egill Jacobsens egne indre konflikter i maskerne. Fx i 1950erne, hvor CoBrA-bevægelsen først blev opløst, hvilket påvirkede Egill Jacobsen voldsomt, sammen med sidenhen en langvarig sygdom med indlæggelse.

I slutningen af 1950erne blev Egill Jacobsen udnævnt til professor ved Kunstakademiet og fra da af stiger Egill Jacobsens anerkendelse; både herhjemme, men også i udlandet, hvor man for alvor får øjnene op for kvaliteterne i CoBrA-bevægelsens mangeartede produktion.

Den sene del af Egill Jacobsens karriere er derfor præget af både stabilitet og erfaring. Som en af de få når han at udvikle sin kunst gennem et langt livsforløb. Han når at finde sin form. Han når at perfektionere maskerne.

Se Egills masker på Lauritz.com.

Læs mere i: Egill Jacobsen 1910-1998. Herning Kunstmuseum og Gl. Holtegaard.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s